СРБИЈА ЈАВЉА

Огласили се АМЕРИЧКИ СТРУЧЊАЦИ: Из једног разлога не смемо да журимо са вакцином!

Фото: Pixabay.com

Битно је да је вакцина сигурна.

Експерти за вакцине забринуто траже од америчке владе да не жури са одобравањем вакцинисања.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Узнемиреност је порасла након што је челник америчке Агенције за храну и лекове (ФДА) решио да убрза поступак одобрвавања вакцине за ЦОВИД-19.

Др Стивен Хан је у интервјуу за лист „Финанциал Тимес“ рекао да је агенција спремна да одобри вакцину пре завршетка треће фазе, све док су стручњаци сигурни да су користи од саме вакцине веће од ризика.

– Ванредно одобрење није исто што и пуно одобрење – рекао је Хан, додајући да одлуке неће доносити под политичким притиском.

– То ће бити одлука која се темељи на науци, медицини и подацима. То неће бити политичка одлука – истакао је.

Хан је објаснио да би најсигурнији начин да вакцина буде доступна пре краја треће фазе, односно испитивања на великом броју људи током више година, био да се изда ванредно одобрење само за одређене групе људи уместо за све, наводи „Финанциал Тимес“.

Разлог за бригу

Након што је првобитно у кратком периоду хлорокин сматран за делотворан лек против короне, а који је Светска здравствена организација касније забранила због тога што је потнцијално врло опасан по срце и нема ефикасне ефекте у борби против короне.

Да би вакцина могла да буде одобрена од ФДА научници морају да прикупе довољно података кроз клиничка испитивања код великог броја добровољаца да би доказали да је безбедна и ефикасна у заштити људи против болести.

Катеров инцидент

12. априла 1955. тамошња влада је објавила прву вакцину за заштиту деце од полиомијелитиса. У року од неколико дана лабораторије су направиле хиљаде серија вакцине.

Фатална грешка је била та што је серија вакцина, коју је произвела компанија „Цуттер Лабс“ у себи садржала живи полио вирус и изазвано је огромно жаришре.

Више од 200.000 деце је примило вакцину против полиомијелитиса, али за неколико дана влада је напустила програм. Одређени период истраживањем није могло да се утврди зашто је све пошло по злу.

– Четрдесет хиљада деце је добило дечију парализу. Неки су прошли са блажим симптомима, стотина је остала парализовано а 10 њих је умрло- рекао је др Ховард Маркел, педијатар и директор Центра за историју медицине при Универзитету у Мичигену, пише „ЦНН“.

Извор: Ало.рс