Србија

ОГЛАСИО СЕ ДОКТОР ГОЈКОВИЋ И ОТКРИО СВЕ! Да ли ће грађани Србије бити коришћени за тестирање кинеске вакцине?

Да би се нека студија покренула у Србији, морају да постоје одобрења стручних органа и институција о свим параметрима, укључујући и степен безбедности за ниво медицинског истраживања. Да ли ће неко бити укључен у овакве пројекте из жеље за добробит човечанства или личних разлога, искључиво је на ненаметнутој одлуци појединца

Иако у свих 45 општина у Војводини епидемиолошки нема потребе за одржавањем ванредне ситуације, стање је несигурно, првенствено зато што у свим општинама постоје регистровани активни случајеви. Укупна ситуација у вези с почетком школске године, повратак студената, као и повратак наших грађана који су одмор провели ван Србије, такође не иду наруку. Ипак, охрабрује то што су здравствени систем Војводине и сви њени грађани претходни испит, у вези с ковидом 19, успешно положили.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Колико се позитивних случајева последњих дана региструје у Војводини?

Тренутно се региструју појединачни једноцифрени бројеви новозаражених у појединим општинама и епидемиолошке службе прате и контролишу њихов начин инфицирања. И даље се врши обимно тестирање на присуство вируса, које се у Војводини ради у осам лабораторија, и равномерно је заступљено у свим окрузима, каже покрајински секретар за здравство др Зоран Гојковић.

Имали смо већ 1. септембра позитивне случајеве у појединим школама у Србији. Каква је ситуација у војвођанским школама?

Велики је изазов почетак школске године и враћање ђака у школске клупе. Сви смо најосетљивији на здравље наших најмлађих, али не смемо заборавити да је за њихово образовање и васпитање неопходна и социјализација, која се једино може спровести дружењем с вршњацима. Ако у овој фази живота деци то не омогућимо на здравствено безбедан и релативно прихватљив начин, можемо лоше утицати на њихов природан раст и развој. Засад све донесене мере и препоруке дају резултате и, изузев изолованих случајева, нисмо имали озбиљних проблема, а највише захваљујући веома озбиљном приступу и одговорности и ђака и просветних радника.

Разматра ли се увођење карантина или обавезно ПЦР тестирање за грађане Србије који се враћају са летовања?

Епидемиолошка ситуација се константно прати и у зависности од тога се доносе одређене препоруке и мере. Наравно да је повратак наших грађана из ризичних региона потенцијални проблем, али ми и даље у овом тренутку региструјемо највећи број новозаражених са већих или мањих славља, прослава и свечаности у нашој земљи. То је значајан ризик јер је довољно да, услед неодговорности и недисциплине, једно жариште лако прерасте у неконтролисани пожар који би све досадашње напоре поништио.

Хоће ли грађани Србије бити коришћени за тестирање кинеске вакцине против короне?

Огромна је количина полуинформација и дезинформација с различитим намерама у вези с вакцином против ковида 19. У свету је у току више медицинских истраживања различитих нивоа која покушавају да обезбеде вакцину. У свим државама и њиховим законима, међу којима је и наша земља, постоје јасне процедуре у вези са учешћем појединаца у оваквим типовима медицинских студија и оно је увек на добровољној бази. Да би се нека студија у нашој земљи покренула, морају да постоје одобрења различитих стручних органа и институција о свим могућим параметрима, укључујући и степен безбедности за ниво медицинског истраживања. Да ли ће неко бити укључен у овакве пројекте из хуманистичке жеље за добробит човечанства или неких других личних разлога, искључиво је на добровољној и ненаметнутој одлуци сваког појединца.

Клубови, сплавови, кафићи представљају епидемиолошке бомбе. Може ли им се стати на пут? Колико су ефикасни инспектори?

Одговорност је на свима нама јер је борба против пандемије могућа само ако се друштво бори као у целини, и која заједница то препозна и примени, имаће боље резултате. Лакше ће, брже и с мањим последицама изаћи из ове неприлике. У претходном периоду санитарна инспекција је на територији Војводине спровела надзор над више од 2.000 различитих привредних субјеката и поднела више од 200 прекршајних пријава, за које је запрећена новчана казна до 500.000 динара. Разумем потребу за различитим видовима окупљања и управо зато и покушавамо да, уз прописане сигурносне мере, омогућимо њихово одржавање, а да притом ризик за здравље учесника тих догађаја, али и других грађана буде минималан и прихватљив.

Какав сценарио предвиђате за јесен и зиму? Очекујете ли судар короне и грипа?

Озбиљно се припремамо за временски период који је пред нама јер то је најприроднија средина за све респираторне инфекције. Тиме је од највећег значаја и важности да у тај период уђемо што касније, а да ли ћемо то успети – по хиљадити пут понављамо да примењујемо све оно што смо научили у претходних шест месеци. Од октобра месеца нас чека вакцинација против грипа и набављене су адекватне количине ове вакцине за заштиту свих угрожених група и професионално експонираних особа, чиме ћемо покушати да се са овим вирусом адекватно изборимо.

Каква је ситуација с нон ковид пацијентима?

Добра вест је да је у свим болницама у Војводини број хоспитализованих с потврђеним ковидом 19 мањи од 100 и да и даље пада. Тренутно се у војвођанским болницама лечи скоро 2.500 нон-ковид пацијената и тај број стално расте. Да ли ће се оваква тенденција наставити, зависи од поштовања мера свих грађана јер то је једини предуслов да здравствени систем квалитетно обавља свој посао.

 

 

 

 

 

Извор: Курир.рс, Јелена Пронић