loading...
Србија

ОГЛАСИО СЕ ИМУНОЛОГ ЈАНКОВИЋ! Особу која је прележала корону не треба сматрати безбедном! Ево шта ће бити са новим таласом!

Имуног Срђа Јанковић рекао је данас да особе које су прележале корона вирус и даље нису потпуно безбедне.

Према истраживању кинеских научника, и они који су оздравили од коронавируса могу га ширити још месец-месец и по дана од оздрављења, а Јанковић за ТВ Пинк каже да је ово познато још из првих радова кинеских стручњака.

Јанковиц каже да је, срећом, реч о изузецима, а не правилу.

– Баш зато што је реч о изузетку, није утицало на утврђивање трајања самоизолације. Стога под опште мере потпада да, и онај ко је прележао коронавирус, увек мора да се штити. Не знамо колико дуго имунтет траје и зато особу која је прележала Ковид-19 не треба сматрати апсолутно безбедном у смислу немогућности да се опет зарази или да заостане вирус у организму – наводи Јанковиц.

Он потврђује да се вирус може детектовати код неких особа и неколико недеља након оздрављења, а ово зависи од јачине имунитета и других бројних фактора.

Коронавирус показује потенцијал да се увек враћа, посебно када се опустимо и дозволимо му да пронађе ново упориште у популацији која је и даље јако далеко од било каквог колективног имунитета, рекао је Јанковић одговарајући на питање да ли можемо очекивати нови талас коронавируса у Србији.

Непрестано се морамо штитити, али морамо и живети живот – каже Јанковић.

На питање о томе шта се оцекује када дође до судара вируса са сезонским грипом, имунолог наглашава да постоје олакшавајуће околности: вакцина за грип, као и епидемиолошке мере које су на снази због пандемије Ковида-19.

– Можемо, дакле, очекивати да ће превентива против коронавируса деловати и против сезонског грипа – објашњава Јанковић.

Каже и да пандемија неће престати сама од себе и не можемо се ослањати на природни процес.

– Мислити да ће све проћи само и препустити се значи жртвовати огроман број живота, што је етички потпуно неприхватљиво. Зато нема алтернативе спровођењу свега што нам је на располагању, односно мера, како би се смањио број особа које ће се заразити, самим тим и оних које це теже оболети или умрети – закључује имунолог.

Истиче да сви у живот морају да унесу свест да се налазимо у тренутку једне од опаснијих пандемије икад која је задесила човечанство и усред ситуације која је за све нас нова.

– Не верујем да је много оних који памте пандемију из 1918. која је за већину нас била пре него што смо се и родили, и зато је ово нова ситуација са којом морамо да живимо – каже Јанковић.

 

 

 

Извор: Курир.рс/Тањуг

loading...