Свет

ОГЛАСИО СЕ КУРЦ! Ево како ће Европа расподелити мигранте! Ово се многима неће свидети!

– Расподела азиланата у Европи неће ићи – рекао је аустријски канцелар Себастијан Курц уочи представљања великог пројекта реформе система азила Европске комисије.

– Ми мислимо да расподела у Европи није успела и да је многе државе одбијају – рекао је шеф аустријске владе, мислећи на земље средње Европе које одбијају да прихвате мигранте који су стигли у Грчку или Италију.

– То неће тако ићи, него бољом заштитом спољних граница, заједничком борбом против кријумчара и слањем помоћи – додао је Курц.

Председница Европске комисије, Урсула вон дер Лејен, предложила је укидање Даблинског споразума, оспораваног темеља политике азила Европске уније. По тој уредби, захтеве за азилом обрађује прва земља Уније у коју је мигрант дошао.

Ако појачамо своје напоре (на европском нивоу), очекујемо да ће и државе чланице појачати своје напоре – рекла је.

Што се тиче економије, Аустрија се успротивила плану опоравка који су летос предложиле Француска и Немачка. С Холандијом је преузела чело коалиције такозваних „штедљивих“ земаља које је француски председник Емануел Макрон описао као себичне.

– Не ради се о томе да будемо против било кога, али Европска унија је више од Немачке и Француске, и то је добра ствар – рекао је Себастијан Курц.

 

 

 

Извор: Индекс