Србија

ОГЛАСИО СЕ ТИОДОРОВИЋ! Ово ће сви грађани морате да поштују од петка од 18 часова

ОД петка у 18 сати Србија ће увести надзор над свим грађанима који се враћају са летовања из Црне Горе, Хрватске и БиХ, а то може важити и за Албанију и друге земље у региону и Европи у којима ковид 19 букти, а ево како ће изгледати детаљна процедура.

Како објашњава проф. др Бранислав Тиодоровић, члан Кризног штаба за борбу против короне, овом превентивном мером је пронађено компромисно решење, и са њом се штитимо себе.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Морали смо да уведемо мере, на тај начин скрећемо пажњу нашим људима одакле се враћају и чему су изложени. Од петка у 18 сати се уводи надзор. То је на на неки начин превентивна мера, а на овај начин смо дали времена нашим људима да се до петка у 18 сати врате – каже проф. др Тиодоровић и објашњава шта надзор заправо подразумева:

– Свако ко буде улазио у земљу, када му се враћа пасош, добиће обавештење да је под надзором, и да обавезно у року од 24 сата мора да се јави у ковид амбуланту Дома здравља где припада, без обзира на то да ли има симптоме или не. Институт „Батут“ ће то да пошаље свим домовима здравља, да знају да, када дође такав наш грађанин, ако има тегобе иде у црвену зону ковид амбуланте, а ако нема, онда иде у такозвану жуту зону.

– Та жута зона мора да постоји, а далеко је сигурније да се наши туристи јављају у ковид амбуланту него изабраном лекару у дому здравља, јер су потенцијални извор инфекције – објашњава проф. др Тиодоровић и додаје да свако ко се не јави у року од 24 сата, начиниће прекршај.

Ако пацијент има тегобе, раде му се детаљне анализе.

– Снимак плућа, крвна слика, тестирање и шаље се у самоизолацију код куће, ако нема потребе да буде смештен у болницу. Препорука је да буде 10 дана самоизолација, међутим, ако тај пацијент упркос тегобама добије негативан резултат, нема потребе да остаје у самоизолацији. Иначе, то није она самозолација коју полиција контролише – каже проф. др Тиодоровић.

Ко сноси трошкове тестирања
Трошкове тестирања пацијената који имају тегобе, без обзира на то што су упркос апелима били на летовању у земљама у којима се корона шири, сноси држава, као и до сада.

Међутим, такав пацијент не може да рачуна да ће имати пуну плату током изолације, као што је било током ванредног стања.

С обзиром на то да је путовао на сопствени ризик, сада ће имати колико иначе следује током боловања, односно 65 одсто зараде.
– Од лекара ће добити дијагнозу, и по тој основи отвара боловање, током којем му следује 65 одсто – каже проф. др Тиодоровић.
Професор додаје и да је акценат стављен на Црну Гору, Хрватску и БиХ где је највише наших грађана, али додаје да важи и за Албанију, као и све остале земље у региону и Европи у којима расте број заражених короном.

– У Албанији је 12.000 наших туриста – наводи он.

Извор: Телеграф.рс