Србија

ОГЛАСИО СЕ ВУЧИЋ И ИЗНЕНАДИО СВЕ! Ево шта ће Србија добити до краја овог месеца!

То су глупости и бесмислице, каже председник Србије Александар Вучић поводом најава Приштине да ће формирати ЗОС, тек онда када Србија призна независност Косова.

То сам рекао и њима, рекао сам и Хотију у лице – навео је он.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Како каже, „можда Хоти, а и неко други, мисли да су у Београду сви идиоти, па може да да прође идеја типа: „што је било било је, идемо на неки нови споразум“.

Приштинска страна, каже, мисли да постоји нека „невидљива сила“ која ће на Београд да изврши притсак, и да ће да се догоди ко зна шта, па ће доћи до признања.

– Нека заборави на то – поручује Вучић, додавши да је „срамота што нико на то не реагује и не каже да су то глупости и бесмислице“.

ЗСО и БиХ

Наводи да Приштина по Бриселском споразуму има обавезу да формира ЗСО, што није учинила ни седам и по година касније.

– И сада кажу – шта је било, било је, идемо на на нови споразум, али да ми њих признамо, а они да формирају ЗСО. Да ли стварно мислите да су у Србији сви идиоти? Или то мисли неко други? – упитао је он.

Поводом изјава које се чују у БиХ, тачније у Сарајеву, Вучић наводи да Србија жели мир у региону и да жели да сарађује са свима, укључујући и БиХ. Каже и да се Дејтонски споразум не доводи у питање.

– Србија ће чувати свој народ, радити са њим, наравно, али да жели и да ради са Бошњацима и свим другима – рекао је он, коментаришући поновну најаву могуће тужбе против Србије за геноцид, па чак и спекулације о некаквим ратним сценаријима, не би ли се онемогућили сарадња Србије и РС.

Наводи да Србија жели најбоље односе, и да ствари протичу у миру.

– Надам се да и сви други то желе – казао је Вучић, додавши да је јуче саслушао Милорад Додика по свим питањима и разумео шта жели и очекује.

Интензивнији разговори о новој влади

Говорећи о формирању нове Владе Србије, Вучић каже да се бави тиме сваки дан.

– Формирање владе код мене није заузимање феуда, пљачке и ресурса, већ је оно веома важно да бисмо могли на најбољи начин са новом и већом енергијом да одговоримо изазовима – каже он.

Очекује да ће рад на том пољу бити интензивнији, и да верује да ће до краја овог месеца изабрати владу.

Важно је да она може да одговори великим и тешким изазовима, јер људи увек очекују више, чак и када виде како ствари стоје у другим земљама, где ће тек да крену економски проблеми – истакао је он данас на Бањици, где је присуствовао промоцији младих официра Војске Србије.

Наводи да се Србија добро изборила да не изгуби запослене, и није смањила плате и пензије, зато је, истиче, потребно да нова влада тако настави.

Србија ће се даље развијати у складу са Планом Србија 2025. За мене је суштинска ствар да у 70 општина јужно од Дунава и свуда у Војводини буде урадјена канализација и фабрке за пречишћавање отпадних вода. То је нови стандард – рекао је Вучић.

Наставиће се, каже, и са улагањима у здравство, полицију, војску, као и са повећањем плата и пензија, без озбира, истиче, на ужасан период кроз који пролазе све земље у свету због пандемије вируса корона.

„Не интересује ме шта пишу у Хрватској“

На питање како види то да политиколог из Загреба Дејан Јовић позитивније оцењује реултате из Вашингтона него неко из Србије, Вучић је казао да на то питање не жели да одговара, јер би то било делимично искривљавање чињеница, будући да има и другачијих текстова у хрватским медијима и анализама.

– Не интересује ме шта пишу. Сваки пут када пису против мене помало сам задовољан, јер знам да радимо добар посао за своју земљу. Ми са њима желимо добре односе, али они сваки пут показују забринутост због бољег раста Србије – указао је Вучић.

Он је додао да за тим нема потребе и да се ми радујемо њиховим успесима, наводећи као пример и то што им није пропала туристичка сезона.

– То неће умањити наше аспирације да се такмичимо у економији, то је оно што желимо и бићемо успешнији – поручио је Вучић.

Повезаност добра за регион

Он је казао и да би волео да авио линија између Београда и Приштине буде успостављена веома брзо, као и реализација других пројеката, јер је повезивање и отварање једних према другима нешто што је добро за све у региону.

– Апсолутно слободан проток робе, капитала, а пре свега људи и услуга у интересу су свих, пре свега Албанаца – рекао је Вучић.

Истакао је да се Србија сада спрема за 21. и 22.септембар, када очекује отварање канцеларије развојне америчке агенције (ДФЦ) у Београду.

Казао је да са европским партнерима води разговоре о пројектима, наводећи да је договорена прва деница аутопута Ниш-Плочник, односно Ниш-Белољин у вредности од 255 милиона ева, од чега ће 40 милиона евра бити грант ЕУ, на чему им је захвалан.

– Гледамо све шта ћемо да урадимо још, јер су то важне ствари за цео Балкан, које доприносе промени свести – навео је он.

„Напади говоре о доброј политици за Србију“

Упитан за коментар што су га у једном опозиционом листу „оптуживали за рушење Мила Ђукановића, а сада за рушење нове власти у Црној Гори“, Вучић каже да то што га „поједини медији нападају за потпуно контрадикторне ствари најбоље и највише говори о томе да водимо добру политику за Србију“.

Када им је одговарало да странцима као ужас и црну вест представе могуће промене у Црној Гори, онда је за те промене био крив Вучић. Данас, када је извесније да ће се формирати нешто дургачија влада, кажу „ти си крив што и њих рушиш“ – рекао је Вучић и запитао како је могуће да је месецима и годинама радио против Ђукановића, а сада за седам дана ради нешто потпуно другачије.

Каже да се „они потруде да никада ништа не прочитају“, и да нигде није видео нападе на некога од људи у Црној Гори, већ да је видео питања људи за обећања која су давали у изборној кампањи, а којих се сада одричу.

– Али, то је право медија да раде шта хоће, да ме једног дана оптужују за једно, а сутра за друго и то је доказ демократије у Србији, на коју сам веома поносан – закључио је Вучић.

 

 

 

 

Извор: Блиц.рс