Свет

ОПШТИ РАТ: Турски ловац Ф-16 оборио јерменски авион Су-25

Министарство одбране Јерменије саопштило је да је турски ловац Ф-16 оборио јерменски авион Су-25, јавља Спутник.

Како се наводи, инцидент се догодио у ваздушном простору Јерменије, а приликом обарања јуришног ловца јерменски пилот је погинуо.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Према информацијама којима располаже јерменско Министарство, турски ловац је полетео са аеродрома из града Гјанџа у сврси одбране азербејџанске авијације и дронова који су гађали насељена места Вардениц, Мец Масрик и Сотк у Јерменији.

У исто време, паралелно са јерменским ПВО снагама, на небу је деловала и јерменска авијација, међутим турски ловац успео је да обори један јерменски авион.

Из Министарства одбране такође наводе и да је турски авион зашао у ваздушни простор Јерменије и то на око 60 километара од границе са Азербејџаном, на висини од 8.200 метара.

Тотални рат

На контакт линији у Карабаху настављају се жестоке борбе саопштило је Министарство одбране Азербејџана. Са друге стране, Министарство одбране Јерменије јавило је да је јерменска војска током јутарње битке уништила азербејџанска оклопна возила.

Ситуација у Нагорно-Карабаху ескалирала је крајем прошле недеље. Баку и Јереван се међусобно оптужују за почетак борбених дејстава.

У Јерменији је уведено ратно стање, објављена општа мобилизација и забрањен излазак из земље мушкарцима од 18 до 55 година. У Азербејџану је уведен полицијски час.

Сукоб у Нагорно-Карабаху започео је у фебруару 1988. године, када је ова аутономна област објавила отцепљење од Азербејџанске ССР. После оружаног сукоба 1992-1994, Баку је изгубио контролу над Нагорно-Карабахом и седам суседних региона.

Од 1992. године воде се преговори о мирном решавању сукоба у оквиру Минске групе ОЕБС-а, на чијем су челу три копредседавајуц́а – Русија, САД и Француска. Азербејџан инсистира на очувању свог територијалног интегритета, а Јерменија штити интересе непризнате републике, с обзиром да Нагорно-Карабах није страна у преговорима.

Извор: Ало

Ознаке