loading...
Свет

ОПШТИ РАТ: Турски ловац Ф-16 оборио јерменски авион Су-25

Министарство одбране Јерменије саопштило је да је турски ловац Ф-16 оборио јерменски авион Су-25, јавља Спутник.

Како се наводи, инцидент се догодио у ваздушном простору Јерменије, а приликом обарања јуришног ловца јерменски пилот је погинуо.

Према информацијама којима располаже јерменско Министарство, турски ловац је полетео са аеродрома из града Гјанџа у сврси одбране азербејџанске авијације и дронова који су гађали насељена места Вардениц, Мец Масрик и Сотк у Јерменији.

У исто време, паралелно са јерменским ПВО снагама, на небу је деловала и јерменска авијација, међутим турски ловац успео је да обори један јерменски авион.

Из Министарства одбране такође наводе и да је турски авион зашао у ваздушни простор Јерменије и то на око 60 километара од границе са Азербејџаном, на висини од 8.200 метара.

Тотални рат

На контакт линији у Карабаху настављају се жестоке борбе саопштило је Министарство одбране Азербејџана. Са друге стране, Министарство одбране Јерменије јавило је да је јерменска војска током јутарње битке уништила азербејџанска оклопна возила.

Ситуација у Нагорно-Карабаху ескалирала је крајем прошле недеље. Баку и Јереван се међусобно оптужују за почетак борбених дејстава.

У Јерменији је уведено ратно стање, објављена општа мобилизација и забрањен излазак из земље мушкарцима од 18 до 55 година. У Азербејџану је уведен полицијски час.

Сукоб у Нагорно-Карабаху започео је у фебруару 1988. године, када је ова аутономна област објавила отцепљење од Азербејџанске ССР. После оружаног сукоба 1992-1994, Баку је изгубио контролу над Нагорно-Карабахом и седам суседних региона.

Од 1992. године воде се преговори о мирном решавању сукоба у оквиру Минске групе ОЕБС-а, на чијем су челу три копредседавајуц́а – Русија, САД и Француска. Азербејџан инсистира на очувању свог територијалног интегритета, а Јерменија штити интересе непризнате републике, с обзиром да Нагорно-Карабах није страна у преговорима.

Извор: Ало

loading...