Србија

ОВО МОРАТЕ ЗНАТИ! Ево како ће изгледати одржавање грејања ове сезоне!

ТЕХНИЧКО одржавање система грејања у току ове зиме може да буде озбиљан проблем.

Квалитетних мајстора је све мање, а уколико се пандемија захукта и они почну да се заражавају, то би могло да доведе до тешкоћа. Ово је највећа бојазан представника највећих српских топлана који су се, у уторак у Смедереву, састали како би размотрили степен спремности за предстојећу грејну сезону. Ситуација је сада стабилна и очекује се да би са грејањем требало да се стартује без проблема, јер су уговорене довољне количине енергената за почетак. Иако нису завршени сви планирани ремонтни радови због епидемиолошке ситуације, то неће представљати проблем. Државни секретар у Министарству рударства и енергетике Зоран Предић истакао је да се не очекује корекција цена грејања. Међутим, одлуку доносе локалне самоуправе, а њихови коначни одговори на предлоге топлана стићи ће, вероватно, када почне грејна сезона.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Што се нас у Министарству тиче, с обзиром на то да није долазило до неких значајних корекција цена енергената, који су иначе главни елемент за формирање цена, ми не очекујемо да би требало да дође до неких корекција, али, нормално, последња реч је на топланама и на локалним самоуправама – рекао је Предић.

Директор Пословног удружења топлане Србије Дејан Станковић истиче да се на тржишту радне снаге не могу наћи адекватни радници за техничко одржавање система.

– Постаје проблем наћи квалитетног мајстора који може да одговори тим пословима, све их је мање, а они су све старији – објашњава Станковић. – Поставља се питање како технички одржати систем, ако током зиме вирус крене озбиљније да се шири и ако ови људи, којих има релативно мало, буду испадали из строја, почну да се разболевају. То постаје озбиљан проблем. Таква ситуација није само у нашој области, већ и у електро и гасном сектору. То је прича која се неумитно дешава пред очима свих.

Он истиче да има доста послова за мајсторе у току грејне сезоне, због којих морају да улазе у станове, као што су озрачивање вертикала, радијатора, пуцање цеви, цурење… Станковић оцењује да су уговорене количине енергената добре за старт.

– Од укупно планираних количина гаса, за 61 одсто су потписани уговори, а исто толико и за топлотну енергију која се купује од ЕПС, ТЕНТ и „Костолца“ – наводи наш саговорник. –

Уговорено је 37 процената од планираних количина мазута, а 86 одсто угља.
Ремонтни радови су, како каже, обављени у мањој мери у односу на амбициозне планове због пандемије и заштитних мера. Станковић оцењује да то не би требало да угрози почетак сезоне. Према његовим речима, топлане су испоштовале рок да до 1. септембра поднесу предлоге о корекцији цена грејања својим локалним самоуправама. Оне ће да процене да ли су трошкови, који су приказани, оправдани или не и на основу тога донети одлуку.
Стандардни рок за почетак грејне сезоне је 15. октобар, али локалне самоуправе имају прописане различите датуме, које мало одступају од овог термина. Грејање, у већини општина, почиње када је температура три дана заредом испод 12 степени, али и ту има разлика. Функционалне пробе крећу после 1. октобра у зависности од временских прилика.

 

 

 

 

 

 

Извор: Новости.рс