Србија

ПАНИКА НА КОСОВУ! Тачи убио 87 људи? САДА МУ ПРЕТИ ДУГА РОБИЈА!

Под командом Хашима Тачија зверски су масакрирани Срби и Албанци који су се противили ОВК

Председник лажне државе Косово Хашим Тачи лично је одговоран за најмање 87 убистава Срба, али и Албанаца који су се противили терористичкој ОВК!

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

То тврди хашки тужиоци у отужници против Тачија, у којој се осим њега терете и Кадри Весељи, Азем Сила, Јакуп Краснићи и Реџеп Селими. Према наводима тужиоца, који су јуче делимично објављени, Тачи и његови саборци криви су за убиства, мучења и нељудско понашање према Србима и Албанцима које је ОВК прогласила за „сараднике Србије или издајнике“. Жртве су зверски мучене и потом убијене у провизорним притворима широм Косова.

Кривично дело

Оптужни предлог против Тачија и његових сарадника, који Суд за ОВК још није ни потврдио ни одбацио, има укупно 260 страница и како наводе тужиоци, представља чврст основ за подизање оптужнице. Овај хашки досије завршен је у децембру 2019. и представља сажетак околности наводних злочина, који укључују 87 жртава.

Документација се фокусира на злочине мучења и нељудско поступање према онима које је ОВК прогласила за сараднике Србије или издајнике који су били против оружаног ослобођења Косова. Наводи се постојање произвољних притвора у нехуманим условима у њима.

Из анализа прикупљених доказа, специјални тужиоци кажу да би потенцијално могли да оптуже пет особа, а то су: Азем Сила, Хашим Тачи, Јакуп Краснићи, Кадри Весељи и Реџеп Селими, пише портал албанске ТВ Топ ченел, који је и објавио оптужницу.

Тужиоци наглашавају да имају сасвим довољно доказа за подизање оптужнице.

– Постоје релативно ограничени докази о директном учествовању оних који би потенцијално могли бити оптужени за злочине. Иако су докази ограничени, окривљени ће тешко порећи своје незнање о притворским објектима – наводе тужиоци у списима.

Иначе, оптужни предлог против Тачија И осталих објављен је у јеку афере,“цурења докумената“, у којој је најмање 4.000 регистратора и страница документације из Хашког тужилаштва завршило у рукама удружења ратних ветерана ОВК. Стручњаци су уверени да то није случајно, док хашки тужиоци прете да ће кривично гонити све који открију идентитет потенцијалних сведока.

И те како сумњиво

Тужилац Суда за злочине ОВК Џек Смит, коментаришући ове наводе, упозорава да удружење ратних ветерана ОВК покушава да минира „примену правде“.

– Свако суделовање у дељењу таквих информација могло би да представља кривично дело. Посвећени смо истрази И кривичном гоњењу појединаца који су починили таква кривична дела, укључујући и откривање идентитета лица која би могла да буду позвана на суд или било каквих информација које могу да доведу до њихове идентификације – истиче Смит.

Дејан А. Васић, акредитовани бранилац и заштитник жртава пред Посебним већима Суда у Хагу, оцењује да је немогуће да неко однесе 4.000 регистратора са документима из Тужилаштва Хага без теретног возила.

– Потпуно је немогуће да било ко регистраторе који садрже тројезичне изјаве сведока, фотографије, процесна документа, материјалне доказе однесе без камиона. Тај термин који се провлачи о наводном цурењу докумената упућује на нешто веома сумњиво – наглашава Васић.

 

 

 

 

Извор: Информер.рс/ Srbijadanas.com