Свет

ПАНИКА: Велики број људи евакуисано, изгорела трећина острва!

Фото: Pixabay.com

Хиљаде миграната побегло је из кампа „под блокадом Цовид-19“ након што су вишеструки пожари уништили већи део локације на грчком острву Лезбос, саопштиле су власти.

Око 12.500 људи живело је у кампу Мориа и околини, где су током прошле недеље уведена додатна ограничења након што је становник Сомалије био позитиван на коронавирус.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Пожар се проширио унутар и изван кампа и уништио га је. Полиција чува више од 12.000 миграната на аутопуту. То је врло тешка ситуација јер ће неки од оних који су напољу доћи у контакт са онима који су позитивни“, рекао је Стратос Кителис, градоначелник главног острвског града Митилене.

Пожари су избили преко ноћи, наводи су из полиције и ватрогасне команде на острву.

Нису потврдили локалне извештаје да су пожари намерно подметнути у знак протеста због мера закључавања, али рекли су да су ватрогасци „наишли на отпор“ неких становника кампа.

Здравствене власти у уторак су навеле да је до сада потврђено да је 35 људи заражено вирусом.

Рано у среду, полиција за немире распоређена је дуж аутопута који повезује камп са Митиленом, неких четири километра јужније.

Лезбос је био најпрометнији европски прелаз сезоне 2015/16. Тада су се догодиле велике илегалне миграције током кретања избеглица према западу, многи су бежали од рата у Сирији и Ираку и путовали кроз Турску.

Извор: Ало.рс