Србија

ПОЧИЊЕ НОВА ШКОЛСКА ГОДИНА! Ово су правила која родитељи и ђаци морају да знају!

Планирана је употреба маске тако да може да се одложи у време седења на месту где је дистанца одмерена да не би дошло до влажења и да једну маску може да искористи током читавог периода, четири часа по 30 минута, објаснио је Предраг Кон

Не можемо ми да кажемо да овог вируса нема, према томе не можемо да кажемо да га неће бити у школи. Ако гледамо генерално одговор да су апсолуно безбедна то је немогуће рећи, а да су предузете све мере да се минимизира било какви ризик то је сигурно – то је одговор епидемиолога доктора Предрага Кона на питање да ли су деца безбедна у школи када је реч о корона вирусу.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Дете треба да научи да маска штити и њега и његове другаре“

Он је гостујући у јутарњем програму телевизије Прва говорио о првом школском дану и колико је битна улога родитеља у овој по свему судећи другачијој школској години.

– Треба најпре да пожеле свом детету успешну школу и школску годину, да буду позитивни и да се радују овом догађају. Да се науче да детету иземере температу, да провере да ли му цури нос, да ли има запушења носа, да ли се добро осећа. То је нешто што је рутински пред сваки полазак. Требало би да су већ разговарали како да ставља маску, на уши или пантљике, све то треба да научи пре него што крене у школу – истакао је др Кон и додао да дете треба да научи да маска штити и њега и његове другаре.

Говорио је и о употреби маске у учионици.

– Планирана је употреба маске тако да може да се одложи у време седења на месту где је дистанца одмерена да не би дошло до влажења и да једну маску може да искористи током читавог периода, четири часа по 30 минута, значи два сата ефективно – објаснио је он.

Шта ако се дете зарази?

Осврнуо се и на то шта ће се догађати уколико се дете зарази.

– Прво да родитељ јави да је дете заражено, а ако тада није у школи учитељ, наставник има обавезу одмах да јави локалном надлежном заводу за јавно здравље и тиме се завршава његова обавеза односно обавеза школе. Али се обавеза пребацује на епидемиологе, који тада крећу, користе телефоне и све доступно, ради се епидемиолошко испитивање, добија се контакт свих који су у том разреду – објашњава др Кон.

Постоји разлика уколико је дете поштовало мере заштите или није

– Са сваким родитељем се разговара појединачно. Родитељ ће моћи са дететом да разговара да ли је користио маску или није . Нема разлога да иду у изолацију ако су користили маску. Епидемиолошки надзор се над одељењем спроводи 14 дана. Може да се деси да нису користили маску, у том случају то дете које није користило маску, а било је у контакту треба да иде у изолацију – рекао је др Кон.

Он додаје да родитељи неће да слушају када је реч о ношењу маске.

– Најбоље је да не скидају маску, али то изгледа да не пролази. Родитељи неће да слушају. Сматрају, односно имају утисак да маска штети здрављу што је чиста неистина. Екстремно ретки, појединачни случајеви када може да смета јесу код асматичара. Маска штити од свих инфекција, вирус грипа четири пута повећава асматични напад. Причати о томе да ће маска сметати свима који имају астму је неистина – нагласио је епидемиолог.

На питање водитељке зашто он сада није скинуо маску када су у студију и на безбедној дистанци др Кон је рекао да је не скида из психолошких разлога.

– Јесмо сада у најбољој ситуацији у Београду од 1. јуна. Седам нових случајева је било прекјуче, а 1. јуна четири. Смирујемо ситуацију на ниво који је био жељени када смо направили грешку, сада се то не сме поновити – истакао је он.

Наставник не сме да буде у школи ако има респираторне проблеме

Он је рекао и да уколико наставник има било какве респираторне тегобе или температуру да не сме да буде у школи и да ту нема дилеме, те се осврнуо и на значај помоћног особља у школи.

– Имам информације да ће све бити обезбеђено, потпуно је јасно да је то врло значајно да се детаљно прање и дезинфекција врши између смена, док је између цасова важно проветравање, али када долази друга група тада треба детаљно чишћенеје. Дезинфекциона средства брзо делују. Свако дете да схвати да је његов сто његово место, то неће бити тешко јер деца упијају све оно што им се каже. Највише сарадника очекујем од деце, они ће се трудити највише – нагласио је др Кон.

Како је објаснио у школама ће бити и задужених који ће пријављивати сваки случај како би се на време реаговало.

– Сви ће имати телефоне Завода, али није то суштина. Пратимо епидемиолошку ситуацију, према томе није само школа. Битна је као место могуће трансмисије. Оно што треба да покажемо у наредне две недеље колико је то што се дешава у сколи. Овим мерама тога треба да буде мало и ретко, ако буде другачије нормално да ћемо реаговати. Зависи од тога каква је изван школа ситуација, ако се ту нагло погоршава морамо да реагујемо и према школама – закључио је он.

 

 

 

 

Извор: Еспресо.рс / Блиц.рс