loading...
Свет

ПОТПУНИ ХАОС У САД! Евакуисане стотине хиљада људи! Трамп ХИТНО ИДЕ НА ТЕРЕН!

Пожари који букте по западној обали САД приморали су десетине хиљада становника америчке савезне државе Орегон да напусте своје домове, а укупно пола милиона је под наредбом за евакуацију.

За само неколико дана су уништене хиљаде домова у Орегону, најновијем епицентру великог ширења пожара у државама на западној обали, у којима је погинуло најмање 25 особа, док је изгорела површина величине Њу Џерсија, јавља Глас Америке.

У Орегону је преминуло најмање осам особа, а гувернерка Кејт Браун је упозорила да би број жртава могао да буде далеко већи с обзиром на то да се десетине људи воде као нестале у три округа.

Директор Канцеларије за ванредне ситуације Ендрју Фелпс рекао је да су екипе које претражују рушевине у неколико градова припремљене на “масовна стратишта”.

Пожари на северозападу САД, који су изазвани током прославе Дана рада, букте у Калифорнији, Орегону и Вашингтону, а због пепела је знатно погоршан и квалитет ваздуха.

Ватрогасцима би у гашењу пожара у Калифорнији и Орегону ипак могли да помогну нешто бољи временски услови – слабији ветрови и повећање влажности ваздуха.

“Ово је климатска ванредна ситуација која се управо дешава. Савршена олуја”, оценио је гувернер Калифорније Гевин Њусом.

У тој држави је 68 хиљада људи морало да се евакуише, а изгорело је више од 3.900 кућа и других објеката у протекле три недеље, колико трају пожари. Десетине хиљада ватрогасаца покушавају да угасе 28 великих пожара широм Калифорније.

Из Беле куће је у међувремену најављено да ће председник Доналд Трамп у понедељак посетити Калифорнију и састати се са локалним и федералним званичницима.

После неколико дана екстремно високих температура и јаких ветрова, трачак наде ватрогасцима је дао блажи ветар са Пацифика, па се надају да ће моћи да контролишу део пожара.

 

 

 

 

 

Извор: Еспресо.рс/Тањуг

loading...