Регион

ПОТПУНИ ПРЕОКРЕТ! Огласио се Абазовић: Да ли ће овај човек бити мандатар за састав нове Владе Црне Горе?

Носилац листе „Црно на бијело“ и председник Грађанског покрета УРА, Дритан Абазовић, рекао је да не би имао ништа против да лидер коалиције „За будућност Црне Горе“ Здравко Кривокапић буде мандатар за састав нове Владе Црне Горе.

Дритан Абазовић је истакао да није било договора, већ да је то његов лични став. Рекао је да ће се Главни одбор ГП УРА састати у петак, те да ће ту бити донете одређене одлуке.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Рекао је да преговори о именовању кандидата за новог председника Скупштине протичу изнад његових очекивања и изразио наду да ће кандидат бити познат до 23. септембра.

Абазовић је, гостујући на Телевизији Црне Горе, оценио да је Кривокапић позитивно лице које се појавило у изборној кампањи.

„Ја желим да видим човјека сличних квалитета, интелектуалних и моралних на челу свих институција. Да ли је то реално, не знам“, изјавио је Абазовић, додавши да не би било фер да има нешто против таквог концепта.

На питање да ли је могуће да се нађе на месту потпредседника Владе, Абазовић је истакао да своју улогу види више у парламенту.

Ако је то дио компромиса, „могу да се ротирам и да не будем у парламенту“, додао је он.

Коалиција „Црно на бијело“ је на изборима освојила четири мандата и са коалицијама „За будућност Црне Горе“ и „Мир је наша нација“ чини нову већину у парламенту.

Абазовић је оценио да пресудан утицај на резултат избора није имала Српска православна црква, већ лоша политика Демократске партије социјалиста (ДПС), али не спори да је црква имала утицаја на изборе.

„ДПС је правио толико лоших и ступидних потеза, као да су то намјерно радили. Не може да траже кривца у било коме, па ни у митрополиту МЦП Амфилохију Радовићу. Они су поражени већ 2016. године, они су водили лошу економску политику и то су грађани морали да примијете“, рекао је Абазовић.

На питање да ли је носилац листе коалиције „За будућност Црне Горе“ Здравко Кривокапић на ту позицију предложен од стране цркве, Абазовић је казао како не мисли да је Кривокапић „било чија марионета“, те да мисли да је у питању „човјек на мјесту“ и толерантна особа. Казао је да би му сметало да га је ту предложио председник државе и ДПС-а, Мило Ђукановић.

Секуларну државу је, како је навео, покушао да наруши ДПС, најавама да желе да оснивају цркву.

„У Црној Гори ће да ојачају проевропске снаге“
Истакао је да су поруке које су упутили лидери три коалиције које су победиле на изборима биле помиритељске, толерантне и солидарне, казавши да ће будућа влада ће сигурно радити на смањењу тензија у Црној Гори.

Абазовић је казао како је уверен да ће у Црној Гори да ојачају проевропске снаге, те оценио да ће велики број грађана који су подржавали ДПС да подрже покрет УРА, неку другу, или евентуално нову партију.

Сматра да 5,5 одсто гласова, колико је коалиција „Црно на бијело“ освојила на изборима, представља већинску Црну Гору, „свих оних 65 одсто грађана Црне Горе који се залажу за европске и демократске вредности.“

Поручио је да је хитно потребно радити на економској стабилизацији, али и борби против корупције и организованог криминала.

Оценио је да ће бити опструкција. „Људи су некако изабрани на одређене позиције и вјероватно неће бити расположени да буду замијењени“, казао је он.

Абазовић је казао како жели да сви грађани осећају Црну Гору као своју државу. „Да ли ће то преко ноћи моћи да се деси код 100 одсто грађана? Неће, али одговорно тврдим да ће код 90 одсто грађана моћи“.

Он је оценио да је ДПС „људима огадио државу“.

Абазовић је поручио да треба градити институције, а не да све зависи од „једног или два човјека“.

„Менаџмент јавног сервиса да поднесе оставку“
Абазовић је критиковао рад Јавног сервиса, казавши да је резервисан према свему што је радио менанџмент те куће и да то није приличило Јавном сервису.

„Оно што је радио РТЦГ је застиђе и антидемократија. Њима би позавидио и Пинк колико су били антидискриминаторски. Надам се да је ово посљедње гостовање на оваквом Јавном сервису. Ово је телевизија у коју нијесмо познани три године, лише представљања листа. Надам се да се од дна може ићи горе“, рекао је Абазовић.

Поручио је и да би менаџменту РТЦГ-а најбоље било да поднесе оставке „и не потежемо за смјенама које морају бити неминовност“.

 

 

 

 

 

Извор: ВИЈЕСТИ