Србија

ПРЕМИЈЕРКА БРНАБИЋ ШОКИРАЛА ГРАЂАНЕ! Београд јесте мало забринут! ОВО ЈЕ РАЗЛОГ!

У Вашингтону политичке теме нису на дневном реду, али чини ми се да су оне неизбежне, каже премијерка Ана Брнабић, и додаје да она не очкује ће бити било каквих ултиматума за Београд.

Она је нагласила да „Београд јесте мало забринут“, јер разговоре у Вашингтону албански медији најваљују као најважнији дан за Приштину од проглашења независности такозваног Косова.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Могуће је да они имају неке информације које ми немамо – рекла је Брнабић за ТВ Пинк.

Брнабић подсећа да су на дневном реду економске теме, да ће се разговарати о инфраструктурним пројектима, као што су лет Београд- Приштина, „Аутопут мира“ који треба да почне да се гради и који је важан за централну Србију, Куршумлију, Прокупље, за Србе на КиМ.

– Желимо да радимо на пројектима. Хвала САД-у на подршци за то – рекла је она, уз опаску да приштинска страна није заинтересована за економске теме.

Премијерка наглашава да се баш економске теме тичу свих и Срба и Албанаца на КиМ, јер тамошњи живот није добар.

Она се захвалила Сједињеним америчким државама што су препознали ону агенду коју председник Александар Вучић „гура“ годинама, а то је иницијатива мини шенгена.

Наглашава да је Приштина добро дошла као и остали из региона, да се прикључи тој иницијативи.

Премијерка је рекла да не очекује да на састанку представника Београда и Приштине у Вашингтону нашој делегацији буду постављени ултиматуми јер, како је истакла, Србија данас није у позицији да јој било ко даје ултиматуме.

О ултиматуму нема речи. Србија данас није у таквој позицији да јој било ко даје ултуматуме, председник Србије Александар Вучић није државник те врсте. Србији су могли да се сервирају ултиматуми некада, данас свакако не. И то знају и поштују сви страни државници и лидери у иностранству – рекла је Брнабић.

Истакла је да Србија има јако коректне односе са САД, са администрацијом председника САД Доналда Трампа.

– Ми стварно имамо бољу комуникацију, бољу него што смо имали у претходних неколико деценија са администрацијом у Вашингтону, тако да не ултиматуме не очекујем. Александар Вучић није човек коме се сервирају ултиматуми, али очекујемо изузетно тешке разговоре – рекла је Брнабић и додала да је наша делегација отишла у Вашингтон изузетно спремна.

Она је подсетила да су са председником Вучићем у Вашингтон отишли и министар финанасија Синиша Мали и председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж.

– Оитшао је тим који је потпуности спреман да разговара о пројектима који ће довести до бољег повезивања, нормализације односа Београда и Приштине, а то је нешто на чему Александар Вучић ради од 2014. године – рекла је Брнабић.

Додала је да Вучић стално апелује на економску нормализацију, али да Приштина за то није била заинтересована.

– И ако су некад проформе говорили да јесу, заиста никада нису и ништа боље од оних стопроцентних такси не показује то – додала је Брнабић.

Не треба да се извинајвамо што бринемо о Србима у Црној Гори и БиХ
Брнабић је поводом оптужби да се Београд меша у унутрашња питања у Црној Гори и БиХ, рекла да је циљ политике Београда већ последјњих седам, осам година бољи живот грађана Србије, те да ће Србија и даље бринути о Србима ма где живели.

– Да би наши грађани живели боље потребан нам је миран и стабилан регион, јер без тога неће бити довољно страних инвеститора, јефтиних кредита за наше привреднике и грађане, неће бити довољно новца за изградњу инфраструктуре која нам је потребна – каже Брнабић.

Поводом резултата избора у Црној Гори и изјаве хрватског члана Председништва БиХ Жељка Комшића да је после парламентарних избора у Црној Гори „пробуђен великосрпски пројекат који настоји да повеже Београд, Бањалуку и Подгорицу“, Брнабић је рекла да Београд свакако жели да помаже и Бањалуку, Подгорицу, Сарајево и Тирану и да чини све за повезивање региона и да је то интенција Београда за коју каже да није скривена.

Улажемо огроман новац у повезивање региона, у рецимо, аутопут до Сарајева из два правца. То је добро за све грађане који живе у региону без обзира да ли су муслимани, католици или православци. Не треба да се извинајвамо што бринемо о Србима у Црној Гори и БиХ, не радимо ништа што нисмо већ урадили у Србији – навела је Брнабић.

Тако је навела Српску кућу у Подгорци, али и враћање куће Бана Јелачића хрватској заједници у Србији и улагање Београда у њену обнову и присуство Александра Вучића на отварању.

– Не видим зашто је тим људима проблем да Београд брине о Србима да ли они живели у БиХ, Црној Гори и Северној Македонији. Тако се исто понашамо и у нашој кући. Оно што је дозвољено њима не сме никако ваљда бити дозвољено Србији и Србима. То су неки други проблеми – рекла је Брнабић.

 

 

 

 

Извор: Тањуг