Србија

ПРОФЕСОР КОЧОВИЋ ШОКИРАО НАЦИЈУ! Ево када ће се завршити епидемија у Србији

Професор напомиње да су ово оквирни подаци и да ће се све променити за неколико дана

Професор Петар Кочовић сваког дана објављује општу мапу Европе, на којој приказује када ће се одређени талас епидемије корона вируса, у којем се налази нека земља, завршити. Према његовим проценама, крај епидемије прво ће се догодити у Србији, затим у Босни и Херцеговини и Црној Гори, док ће неке земље морати да сачекају још годину или више.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Предвиђања краја епидемије добија уз помоћ такозване Гаусове криве.

– На општој мапи Европе коју објављујем сваки дан – уз сваку државу стоји датум. То је крај завршетка датог таласа. Али, за пар земаља (у одређеном кратком временском периоду) као што је Турска на пример, у претодних пар дана Гаусов модел не рачуна завршетак, па сам оставио последњу промену – објашњава професор за Телеграф.рс.

Према његовим проценама, други талас епидемије у Србији ће се завршити 13. септембра, у БиХ 9. октобра, а у Црној Гори 5. новембра.

Posted by Petar Kocovic on Tuesday, September 8, 2020

Са друге стране, Хрватска ће завршетак другог таласа дочекати 26. јануара 2021, Словенија 13. августа 2022, а Румунија 21. децембра 2021.

Оно што посебно забрињава јесте процена да ће се други талас у Мађарској завршити тек 13. новембра 2095, а у Турској 6. фебруара 2145. Професор напомиње да су сви ови датуми оквирни.

– За пар дана ће се стање променити, па ће бити нови датуми. Било како било – све је ово оквирно, нарочито ако су датуми далеко од данашњег дана, као што је у случају Мађарске и Турске – објашњава Кочовић.

Како је истакао раније, земље у региону су углавном у другом таласу пандемије, изузев Румуније, Бугарске и Северне Македоније, које су и даље у првом таласу епидемије.

Према његовим проценама, Румунија ће из првог таласа изаћи 21. децембра 2021, Бугарска – 10. децембра ове године, а Северна Македонија – 4. децембра.

– Румунија, Бугарска и Северна Македонија су још у првом таласу јер је њихово становништво „недисциплиновано“ када је у питању борба против Цовид-19 – истиче Кочовић.

Он истиче и „Свето тројство“ за борбу против Цовид-19, а то су: маска у затвореним просторима и када је гужва на отвореном; физичка дистанца од два метра и прање руку.

– Нема грљења и љубљења са онима које дуже нисмо видели. Северна Македонија је требало да изађе кад и ми из првог таласа, али су имали Рамазан Бајрам и државни празник. И ето – два дана неопрезности и број заражених је порастао – објашњава професор.

Слично је било и у Бугарској, с додатком демонстација у Софији, које трају два месеца.

– Ако се не варам, у јуну су биле демонстрације у Букурешту и ето ширења првог таласа по целој земљи – прича за Телеграф.рс.

Професор на крају објашњава зашто се крај таласа за неке земље предвиђа за неколико десетина година.

– У Мађарској и Турској се из дана у дан повећава број заражених и то је разлог зашто је датум тако далек. Али, врло брзо ће се приближити данашњем датуму – када број заражених драстично падне – закључује на крају разговора.

Шта је Гаусова крива?
Реч је о јединственом математичком моделу у свету за праћење пандемије корона вируса. Како професор Кочовић објашњава за Телеграф.рс, он има 5 модела за праћење епидемије, али је Гаусова крива најпознатија.

– За Гаусову криву су потребни само подаци о зараженим пацијентима на дневном нивоу. Користим податке које објављују Министарство здравља и Институт за јавно здравље „Батут“. Ова технологија прилично поуздано рачуна – употребићу појам предвиђа, крај циклуса, као и врхове… И не само за Србију, већ и за све земље – наводи наш саоговорник.

Извор: Телеграф.рс