Србија

ПРВА ОСТАЈЕ БЕЗ ЈУТАРЊЕГ ПРОГРАМА: Рем казнио телевизију због Јоване Јоксимовић!

Фото: Јутјуб

Прва телевизија данас је званично прекинула сарадњу са водитељима јутарњег програма Јованом Јоксимовић и Срђаном Предојевићем, а гледаоци сутра неће моћи да прате емисију „Јутро“.

Савет регуларног тела за електронске медије РЕМ донео је одлуку о изрицању мере привремене забрање објављивања програмског садржаја због испута Јоване Јоксимовић, а на основу прилога о вршачком насиљу у којем је откривен идентитет малолетника, жртве насиља, саопштили су са Прве.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Прилог објављен је у марту ове године, а РЕМ је том приликом донео меру упозорења да се мора поштовати правилник о заштити права малолетника и да се неће убудуће емитовати садржаји у којима се откривају идентитет малолетних лица тј. да је пружилац медијске услуге дужан да заштити идентитет малолетника. Изрицање овакве мере подразумевало је и да се званично саопштење регулаторног тела и прочита у истој емисији у којој је објављен спорни садржај. Јована Јоксимовић је то учинила али, како је запажено, поново је на индиректан начин, открила идентитет малолетника, саопштавањем имена и презимена мајке, као приказивањем кадрова на којима се види лице – наводи се у саопштењу Прве телевизије и додаје.

– Стога је Свет регулатрогног тела закључио да Прва јесте објавила изречену меру али не поштујују начин објављивања мере који одређује истичући да је два пута извршена иста радња – откривање идентитета девојчице из прилога која је била жртва насиља. Савет није оспорио намеру да је Прва могла кроз прилог да представи потенцијалне неправилности у раду установа и да укаже на проблем у друштву али без информација о идентитета малолетнице – пише у реаговању.

– Наводећи да се ради о веома деликатној ситуацији, Савет регулатора донео је још ригорознију меру у односу на прву опомену, а то је привремена забрана објављивања програмског садржаја за емисију „Јутро“ у трајању од 24 сата. То је разлог што нисмо имали прилику да гледамо овај програм о којем Србија не престаје да прича. Мера упозорења истиче током вечери тако да ће већ у среду гледаоци моћи поново да информишу о свим важним догађајима у „Јутру“ Прве. Гледаоци ће уместо „Јутра“ моћи да прате емисију „Вести специјал“ – саопштила је ТВ Прва.

Јована се још није огласила поводом натписа у медијима о сукобу с менаџментом Прве.

Извор: Курир