Свет

САДА ЈЕ СВЕ ЈАСНО! Руси открили: Ево ко финансира нереде у Белорусији

Наришкин тврди да је посреди прикривени покушај да се изведе још једна „обојена револуција“

Демонстранти у Белорусији траже оставку Александра Лукашенка сматрајући да је његов реизбор намештен и захтевају крај његове 26-годишње владавине.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Сједињене Америчке Државе и Европска унија критиковале су изборе као неслободне и непоштене и позвале Лукашенка да започне разговоре са опозицијом, а белоруски лидер је ту могућност одмах одбио. Сергеј Наришкин, директор руске Спољнообавештајне службе, изјавио је данас за руске новинске агенције да су САД финансирале белоруску опозицију и подстакле протесте.

Наришкин је рекао да је то заправо слабо прикривени покушај да се изведе још једна „обојена револуција“ и „и антиуставни пуч“ чији циљеви и задаци немају ништа заједничко са интересима грађана Белорусиј“. Додао је да према информацијама којима располаже служба САД играју „кључну улогу“ у тренутном развоју догађаја у Белорусији и да су издвојиле десетине милиона долара за финансирање белоруских опозиционих група.

Притисак Запада приморао је Лукашенка да настави са учвршивањем веза са Русијом, својим главним спонзором и савезником. Суседне државе имају споразум о унији и одржавају јаке политичке, економске и војне везе.

Руски председник Владимир Путин најавио је у понедељак нови кредит за Белорусију од 1,5 милијарди долара када је угостио Лукашенка у црноморском летовалишту Сочију. Белоруска опозиција осудила је Москву јер је белоруском моћнику понудила финансијски спас, упозоравајући да ће то нарушитии будуће везе медју земљама.

Путинов портпарол Дмитриј Песков потврдио је данас да је за Москву Лукашенко легитимно изабрани лидер Белорусије. Упитан о ставу Кремља о предлогу бивше кандидаткиње за председника, Светлане Тихановске, да је опозиција спремна да пружи „безбедносне гаранције“ Лукашенку уколико одступи с власти мирним путем, Песков је одговорио да лидеру Белорусије не требају такве гаранције.

– Лукашенко је легитимни председник Белорусије. Мислим да му нису потребне никакве безбедносне гаранције у својој земљи – рекао је Песков током видео конференције за новинаре.

Наришкин је оптужио САД да су узеле Тихановску, која се под притиском власти склонила у Литванију после избора, али и друге белоруске опозиционе активисте под своје „блиско покровитељство“ како би их промовисале као будуће лидере земље.

У покушају да обезбеди подршку Москве, Лукашенко се укључио у сличну реторику, оптужујући Запад да подстиче протесте у покушају да изолује Русију. Током састанка у Сочију са Путином, предложио је Русији више заједничких војних вежби како би се супротставио, како тврди, непријатељским плановима НАТО.

Руски падобранци распоредили су се ове недеље у Белорусију ради вежбе која ће трајати до 25. септембра у близини Бреста на граници с Пољском. Руски министар одбране Сергеј Шојгу допутовао је данас у Белорусију на разговоре о продубљавању војне сарадње.

 

 

 

 

Извор: Тањуг