Свет Србија

САВЕТНИЦА ПРЕДСЕДНИКА ОТКРИЛА! Српске службе упозориле Вучића: Ево шта се десило у Вашингтону

БЕОГРАД – Саветница за медије председника Репубилике Србије Сузана Васиљевић изјавила је данас да је председник Александар Вучић, када је видео тачку 10 у документу у Белој кући, био спреман да одустане од преговора са Приштином у Вашингтону.

„Председник је рекао да је та тачка за Србију немогућа и да никада нећемо признати независност Косова и да ако та тачка остане на папиру српска делегација не може да настави преговоре“, рекла је Васиљевић за ТВ Прва и истакла да су српске службе безбедности упозориле пре састанка у Вашингтону да ће бити тачке 10.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Истиче да је делегација Србије отишла у Вашингтон у сазнању да постоји могућност да се на папиру нађе нешто што има везе са захтевом приштинске делегације.

Васиљевић подсећа да је приштинска делегација условљавала да ће учествовати у преговорима у САД ако се међусобно признање нађе на састанку у Вашингтону.

Каже да је Србија ту информацију добила пред полазак и да је председник Вучић покушао да обавести европске званичнике да ће се та тачка наћи на папиру.

Наводи да је специјални изасланик председника САД за преговоре између Београда и Приштине Ричард Гренел наговештавао да ће бити изненађења, али није било конкретне информације.

Из САД су, додаје Васиљевић, тврдили да неће бити те тачке, да је реч о економском споразуму, међутим, истиче она, већ првог дана се на папиру нашла тачка 10.

Подсетила је да је министар финансија Синиша Мали, који је био део делегације у Вашингтону, пренео медијима да се на столу нашла тачка о међусобном признању и да је наша делегација под великим притиском.

Председник ПКС Марко Чадеж, каже она, похвалио је економски део, који је од почетка, наводи, био добар за Србију.

Истиче да је председник Вучић одбио ту тачку и да је након тога направљена пауза од скоро два сата, а када су преоговри настаљени, те тачке више није било.

„Та тачка је избачена“, рекла је Васиљевић.

А онда су, каже она, настали проблеми за приштинску делегацију јер су остали без тачке због које су дошли у Вашингтон, а затим и због језера Газиводе и назива „Република Косово“.

За Србију нема лоших страна споразума из САД

За Србију нема лоших страна споразума из Вашингтона, изјавила је Васиљевић.

У том смислу, навела је да је важно присуство америчке Међународне развојне финансијске агенције (ДФЦ ) и отварање њихове прве и једине канцеларије у региону Западног Балкан управо у Београду. Та корпорација има буџет 60 милијарди долара, помаже развој предузећа и привреде земља у развоју, тако да се може очекивати велики прилив америчких инвестиција у Србији, истакла је Васиљевић за ТВ Прву.

„То све довољно говори о значају онога што је урађено за земљу, да се Србија врати на светску позорницу, да Србија заправо постаје равноправан партнер САД, и да Американци виде Србију као место где су њихове инвестиције добродошле“, рекла је она.

Васиљевић је навела и да чињеница се „мини Шенген“ проширује уласком Приштине, доводи до тога да ће без баријера моћи да се развијају трговина и привреда, што је, у ситуацији када много људи остаје без посла, буди нову наду за младе у региону.

„Приметили сте да председник Вучић ниједног тренутка није славио победу над Приштином, већ само о предностима споразума за цео регион“, рекла је саветница председника.

На питање за кога је најкориснији споразум, одговорила је:

„За Србију и за цео регион Западног Балкана“.

На критике дела опозиције, односно како је рекла, бивших министара окупљених око СзС, Васиљевић је навела да су они годинама тражили столицу, „довољно велику да седну у њу“, али да је никада нису нашли.

„Оставили су Србију као неинтегрисано језгро у срцу Европе, економски разорену, у дуговима. Прва поглавља су отворена 2015. године, када је Вучић био премијер. Све што су урадили на власти није резултирало ничим, па је лако са те тачке гледишта критиковати. Резултати се мере, а то су у овом случају конкретне ствари“, рекла је Васиљевић.

Те конкретне ствари, истиче, почеће већ за две недеље, додајући да је и сам извршни директор ДФЦ Адам Болер најавио је да ће 21. септембра у Београд доћи делегација те корпорације на високом нивоу, да ће са њима у делегацији вероватно бити и Ричард Гренел, те да ће се тада наставити разговори о економским везама.

На питање шта је Србија постигла у новој рунди дијалога у Бриселу, Васиљевић је оценила да је Србија вратила на сто тему несталих са КиМ и да се крајем септембра на наредној рунди разговара о формирању ЗСО, што је, подсећа она, Приштина дуго избегавала.

„Коначно ће доћи до помака и на ту тему. Дошли смо и до тога да је представницима ЕУ показано да и Приштина и Београд не одустају од дијалога под покровитељством ЕУ и да су посвећене евроинтеграцијама“, рекла је Васиљевић.

Истиче да је Србија успела све теме у њеном интересу да врати на сто, што је, наглашава, довољно велики успех српске делегације и у ЕУ. Тема у Бриселу, у наставку преговора касније овог месеца, поред формирања ЗСО биће и финансијске обавезе, док се са САД разговара о економији, додала је Васиљевић.

Она је рекла и да готово није примећено да се на сајту Републиканске странке у САД појавило саопштење у којем оптужују Џозефа Бајдена, да је пре 21 годину администрација Бајдена бомбардовала Србију, док Трампова администрација сада са Србијом преговара.

„Да ли сте могли да замислите пре 10 година да ће неко да призна да је нешто лоше против Србије урађено? Ако не видите предности економског споразума, долазак ДФЦ-а , сама чињеница да је неко признао да је нешто погрешно урађено према Србији је довољан успех земље у Вашингтону“, рекла је Васиљевић.

Премештање Амабасаде није коначно

Саветница за медије председника Републике Србије изјавила је данас да премештање Амбасаде Србије из Тел Авива у Јерусалим још није коначно и да ће зависити од тога како ће се Израел понашати по питању КиМ.

Васиљевић је подсетила да је председник Александар Вучић у САД на конференцији АИПАЦ у марту ове године најавио да ће Србија у Јерусалиму отворити канцеларију Привредне коморе Србије и државне канцеларије.

„О следећим корацима ће се тек разговарати, а то зависи од поступка Израела, за сада ништа нисмо прихватили и ништа није потписано, та тачка јесте у папиру Приштине, али не у папиру Србије“, рекла је Васиљевић за ТВ Прва.

На питање како су на могуће премештање наше амбасаде у Јерусалим реаговале арапске земље, Васиљевић каже да у коментари углавном позитивни и да Србија нема никаквих замерки.

„О томе ће председник говорити у наредном периоду“, најавила је Васиљевић.

Извор: Тањуг