Србија

СИТУАЦИЈА ЈЕ ЛОША! Кон забринуо све: Имамо информације да је вероватно на овом месту дошло до заражавања!

Фото: Јутјуб

Епидемиолог Предраг Кон, изјавио је јутрос да је реално очекивање да ће нових мера бити када захладни, зависи од тога где ће и да ли ће број новооболелих расте.

– Имали смо критичну ситуацију са једним испитом. Било их је 100 у просторији. 100 студената на једном испиту, а знамо колика су ограничења. Имамо информације да је вероватно на том месту дошло до заражавања – рекао је јутрос др Кон.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Поред весеља, средње школе су проблем за ширење корона вируса, које похађа око 300.000 ученика. Млађа деца се уздржавају, старија слабије.

– Ми немамо дефинисано шта ће бити ако дође до експлозије весеља и слава. Молимо људе да схвате да улазимо у сезону када је то опасно.

– У октобру је врло битно, нарочито за здравствене раднике, који морају бити свесни да ће можда опет бити у ковид болницама, да урадимо све што је могуће да се јул не понови. Време није стало, славе и празници долазе, а вирус не одлази – казао је он.

Додао је да у Словенији тек сада уводе оно што ми већ јесмо.

– Ми до пре 10 година нисмо имали закон о ванредним ситуацијама, а он сада постоји. Кризни штаб усмрава и даје решења, али Закон свуда функционише, осим у случају пандемије. Без ванредног стања, никаква контрола не може да се обезбеди у самоизолацији – казао је он.

Трампови планови за вакцину нису реални

Трамп је најавио 100 милиона вакцина, али др Кон каже да то није реално.

– То би било само да апсолутно сви хоће да је приме и да су оне одмах доступне. То се у серијама спроводи, не може одједном. То је и технички низводљиво. Велика је то земља, могло би да се замисли да је могуће, али само ако би све ишло како је Трамп замислио.

– Прво и основно је да је вакцина безбедна, ефикасна и ефективна – закључио је он.

 

 

 

 

 

 

Извор: Курир.рс/Пинк Тв