Србија

СЈАЈНЕ ВЕСТИ! Министар Мали најавио: Од 1. јануара повећање пензија! Ево колико!

Београд — „Од 1. јануара 2021. године биће повећање пензија од 5,9 одсто по швајцарској формули“, казао је министар финансија Синиша Мали у јутарњем програму Прве ТВ.

„Нико не доводи у питање стабилност пензија, Србија се показало одговорном када је економска политика у питању“, подвукао је Мали.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Огромним пакетом помоћи Са 5,8 милијарди евра сачували смо радна места и производне капацитете, обезбедили да се раст настави после короне“, додаје министар финансија.

Навео је да је у уторак у оквиру мера подршке исплаћена последња минимална зарада, а да ће 21. септембра бити исплаћене још две минималне зараде за новооснована предузећа. Реч је о фирмама које су основане после 15. марта, а најкасније до 20. јула.

„У уторак смо имали приливе од ПДВ-а боље од планираних, тачније 1,6 милијарди више од планираног, што показује да се опоравак наставља“, казао је.

„Ове недеље смо повећали минималну цену рада за 6,6 одсто односно преко 2.000 динара. Водили смо рачуна да се реалан стандард радника задржи или повећа“, рекао је и подсетио да је прошле године минималац повећан 3.000 динара.

„Највећи терет тог повећања ће преузети држава јер смо повећали неопорезиви део са 16.300 на 18.300 динара“, додао је Мали.

Повећање минималне зараде значи и повећање осталих зарада, казао је министар и подсетио да и у условима кризе српска економија нема затварањае фабрика, нема масовног отпуштања а има ниску стопу незапослености од 7,3 одсто.

„Нећемо одустати од развојних пројеката, програма Србија 2020-2025“, истакао је Мали и додао да са те стране држава ради максимално да све обезбеди како би подтсакла раст привреде.

„Што се тиче раста плата у јавном сектору, чекамо септембар и октобар на основу тога ћемо донети одлуку, одговорно с ебавимо економском политиком“, казао је Мали.

 

 

 

 

Извор: Б92