Свет Србија

СЈАЈНЕ ВЕСТИ! У Београд ускоро стижу Путин, Трамп и Си! Србија је постала центар Балкана

Фото: Јутјуб

Ниједна земља не може да се похвали да у исто време има уговорене посете лидера Русије, Америке и Кине, што потврђује да смо и за Москву, и за Вашингтон, и за Пекинг кључни играч за безбедан и миран регион.

Србија је једина земља која ће у свега неколико месеци угостити тројицу најутицајнијих светских државника – Владимира Путина, Доналда Трампа и Си Ђинпинга. Србија је захваљујући својој политици неутралности дошла у ситуацију да у исто време има уговорене доласке председника Русије, Америке и Кине, што само говори о томе колико је у Москви, Вашингтону и Пекингу уважавају као главни центар за безбедан и миран Балкан, оцењују саговорници Курира.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Кључ региона

Новинар и политички коментатор Милован Јовановић каже да је Србија постала најважнија и најутицајнија земља западног Балкана, а њен председник Александар Вучић кључна политичка личност целог региона.

– Расподела моћи у свету је таква да се велике силе боре за доминантан утицај свуда у свету, па самим тим и на Балкану. САД, Немачка, Француска, Кина, Русија, Турска, као и поједине земље Блиског истока, покушавају да придобију балканске државе на своју страну. То је изазов за Србију, која се труди да балансира између једне и друге стране. Ако Трамп освоји други мандат, реално је да посети Београд, јер је председник Вучић споразумом у Вашингтону успео да обнови савезништво с Америком, које је за Србију и све њене грађане животно важан – наглашава Јовановић.

Бивши дипломата Милисав Паић сматра да ће долазак најмоћнијих светских лидера јачати међународни положај Србије и да би то требало искористити.

– Овим се потврђује улога Србије као државе која је окосница мира и стабилности на Балкану. Ово је шанса за нас и показатељ да се без удовољавања интересима Србије ниједно питање не може дугорочно решити. Русији, Америци и Кини је очигледно стало да Србија не оде на једну, другу или трећу страну, што нама даје одређени маневарски простор да сами одлучујемо о својој спољној политици. Мудром спољном политиком Србија је успела да са подједнаким уважавањем гледа на све три стране – каже Паић.

Агенда

Подсетимо, специјални изасланик америчког председника Ричард Гренел јуче је потврдио да се посета Трампа Србији увелико планира и да се тренутно ради на проналажењу датума његовог доласка. Владимир Путин требало би да у октобру дође у радну посету Србији, током које ће присуствовати централној државној церемонији поводом завршетка радова у Храму Светог Саве на Врачару. Си Ðинпинг је у априлу имао телефонски разговор са српским председником, у којем је, између осталог, прихватио Вучићев позив да ускоро поново посети Србију.

Игре великих играча

НАТО, ГАС, КОСОВО, ИНВЕСТИЦИЈЕ…

л Познаваоци међународних прилика указују на то да и Русија, и Америка, и Кина имају сопствене интересе због којих им је стало до добрих односа са Србијом. Сарадња у енергетици, блокада за ширење НАТО у Европи, али и принципијелно руско „њет“ у Савету безбедности УН за независно Косова чине главну полугу у стратешком партнерству Москве и Београда. Српско-кинески односи учвршћују се великим инфраструктурним пројектима и геостратешком значају Србије, која је постала упориште трговинске експанзије Кине ка Европи. САД су, након споразума Београда и Приштине потписаног у Белој кући, постале поново заинтересоване за овај део Европе, пре свега због тога што је Србија, уз БиХ, једина земља западног Балкана која је остала изван НАТО.

 

Извор: Курир.рс/Ивана Кљајић