Србија

Следи преокрет? ГРАЂАНИ СРБИЈЕ ОД СУТРА МОЖДА ИПАК НЕЋЕ МОЋИ У ЗЕМЉЕ ЕУ? Ево о чему се ради!

Да ли ће српским држављанима од 1. октобра бити дозвољен улазак у земље Европске уније, биће познато данас након састанка у Бриселу на којем ће се поново разматрати листа трећих земаља којима је на основу повољне епидемиолошке ситуације дозвољен прелазак спољних граница ЕУ.

Статистички гледано Србија је испунила све предуслове да се нађе на зеленој листи, пошто је ЕУ на њу стављала земље које су прво имале испод 25 заражених на 100.000 становника, док је касније праг снижен на 16/100.000.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Према последњим подацима Европског центра за превенцију и контролу болести (ЕЦДЦ), Србија је у последњих 14 дана имала 977 регистрованих случајева корона вируса, односно 13,95 на 100.000 становника.

У дипломатским изворима се претходних дана, међутим, могло чути да се не очекују промене досадашњег списка од 11 земаља којима је дозвољен улазак у ЕУ, али међу којима није Србија.

На коначну одлуку Европске уније осим бројки који бележи сама Србија, по свему судећи би више могла да утиче ситуација која влада у већини земаља ЕУ где је дошло до праве експлозије корона вируса и многе државе размишљају о додатном закључавању својих граница, па чак и појединих градова.

 

 

 

 

Извор: Блиц.рс