Регион

Шокантна изјава полицајаца којима је побегао УБИЦА: НИСМО ПЛАЋЕНИ ДА ТРЧИМО!

Они су поступали по прописима. Нису трчали, већ су обавестили полицију која је надлежна за потеру – овим речима портпаролка Министарства правосуђа покушала је да оправда поступак правосудних полицајаца, којима је данас испред Жупанијског суда у Сплиту побегао затвореник Бранимир Чалета (36).

Након суђења за убиство Украјинке Гане Китаеве, која је била у осмом месецу трудноће, два правосуда полицајца спроводила су Чалета до специјалног возила којим је требало да буде враћен у затвор на Билицама.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Међутим, он је искористио моменат непажње и побегао с лисицама на рукама, али више изненађује поступак службеника који је у том моменту уследио. Према речима портпаролке Министарства правосуђа Мартине Андријевић, правосудни полицајци нису одмах потрчали.

– У трену кад је побегао, након што се није зауставио на знакове упозорења, правосудни полицајци обавештавају полицију о бегу, то су и учинили – рекла је Андријевић за Индекс.

Након детаљније провере података, она је рекла да су полицајци ипак потрчали. „Сазнали смо да су правосудни полицајци ипак трчали за њим и то више 5 минута“, казала је. Поводом овог случаја огласило се и Министарство правосуђа, пише Индекс.

„Двојица службеника правосудне полиције су испалили два метка упозорења у ваздух како би онемогућили даљњи бег именованог, али се именовани није зауставио“, стоји у саопштењу Министарства у којем се, такође, напомиње да се том приликом водило рачуна о безбедности.

Управница затвора је, пише Индекс, одмах обавестила Полицијску управу како би била распирана потерница. Затвор је, такође, о овом случају обавестио и Суд и канцеларију Управе за затворски састав, као и Министарство правосуђа. У току је утврђивање свих околности које су довеле до бега Бранимира Чалета.

Интензивна потрага за Чалетом траје од поднева. Након објављивања фотографије и описа умаклог затвореника, уследиле су и дојаве грађана. Прво су полицији јавили да је виђен на Турској кули, маленој парк шуми у кварту Скалице, али иако је полиција с псима похитала тамо нису га пронашли.

Након тога је стигла дојава да је виђен у суседном кварту Спинут па чак и да су пронађене одбачене лисице. Али, стотинак полицајаца, пише Јутарњи, и даље трага за Чалетом. Осим Сплита који се „чешља“ кварт по кварт, овисно о дојавама грађана, полиција је и на свим излазима из града.

Присутни су и на улицама које воде у околне градове и општине. Како не би побегао ван граница Хрватске, одмах је издата потерница и упозорење граничним станицама с Босном и Херцеговином и осталим земљама у окружењу.

Још се поуздано не зна да ли је Чалета имао помагача када је успео тако брзо да умакне полицији.

Извор: Курир.рс