Свет Србија

ШОКАНТНО! Ево шта Трамп жели да уради са Србијом! Иза свега се крије…

Посета специјалног саветника председника САД Ричарда Гренела Београду наставак је дипломатске америчке офанзиве коју Доналд Трамп користи у предизборне сврхе. Иако се наоко чини да је преузимањем примата у преговорима Београда и Приштине Вашингтон истиснуо Брисел који годинама уназад ради на решењу косовског чвора, саговорници сматрају да је намера Трампове администрације да преузме сектор енергетике и да кроз економију истисне Русију са простора Балкана, сматрају саговорници.

 

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Разговори између представника Србије и Косова, већ неколико година се воде под окриљем Европске уније, али је тек од уласка Сједињених Америчких Држава у преговоре убрзан процес дијалога. Саговорници иако истичу да је намера представника САД да буду присутни у решавању косовског питања, њихов циљ није преузмање примата над преговорима, већ економска доминација над Балканом.

На трагу ове тезе, био је данас и председник Србије Александар Вучић, који је изјавио да САД желе већу економску присутност на нашим просторима.

Према речима директора Форума за етичке односе Душана Јањића, уколико Америка успе у намери да преузме сектор енергетике, Русија би могла у потпуности да изгуби утицај над Балканом. Он сматра да је САД свесно предала преговоре Европској унији, али да заједно са ЕУ координише разговорима Београда и Приштине.

“Статусне, политичке, и друге деликатне теме су остале под окриљем ЕУ, али то је у договору са Американцима. Оно што Сједињене Америчке Државе раде се делом односи на преговоре Београда и Приштине, али није то њихов циљ. Њима је главна тема обезбеђивање економског присуства на Балкану, а то чине преко српско-косовских заједничких пројеката”, сматра саговорник.

Јањић додаје да, кад се погледају активности САД, јасно се види да та држава улази у сектор енергетике на Балкану.

“Њих од деведесетих година није било у том сектору код нас. У савремено доба, онај ко контролише енергетску безбедност – тај влада светом. Нас су до сад контролисали Руси, а ово је сад веома озбиљна геополитичка игра. Реч је о промени стратегије, а после овога, ако буду успешно спроведене све америчке инвестиције, ми више нећемо имати Дачића и сличне који преговарају о енергетици”, навео је он.

Јањић објашњава да се ће преговоре о енергетици убудуће водити компаније у сектору бизниса, чиме ће маргиназиловати утицај политике и променити концепт државе.

“Ово је озбиљна промена за коју наши политичари нису свесни. Они сви сад учествују у крају сопствене епохе”, истакао је он.

Миливојевић: Американци желе доминацију, али питају се и Руси

С друге стране, каријерни диполамата Зоран Миливојевић истиче да је очигледно да се САД враћају на простор Балкана, а да се то огледа у чињеници да та држава не дозвољава да се о важним питањима дискутује без њих.

“Имајући у виду њихове глобалне ривале, Русију и Европску унију, потпуно је јасно због чега САД жели прусуство у преговорима. Они желе да преко веома важног механизма, а то је економија, преузму инцијатву и утицај над овим простором. Њихова намера је да продру у енергетику, инфраструктуру и ИТ сектор”, наводи Миливојевић.

Он истиче да, уколико Европска унија не буде имала политичку вољу и механизме да парпира САД, да ће у том случају Американци преузети примат.

“Наравно, то зависи и од тамошњих избора и тога да ли ће Трамп добити нови мандат. Храна и енергија су две ствари без којих свет не може да функционише. Ко има контролу над те две ставке, контролише све у свету. С друге стране, ја са уверен да Американци намеравају да истисну Русију са ових простора, али то ће ићи тешко. И Руси се ту питају. Не треба заборавити да ово што Руси имају, природан гас и могућности снабдевања, за нас представља незамењиве ствари”, наглашава Миливојевић.

 

Извор: Нова.рс