Свет

ШОКАНТНО! Европске земље враћају старе мере, а у Шведској пад броја оболелих

После више седмица стабилне ситуације, пандемија се прошле недеље убрзала, а број заражених у свету премашио је 31 милион.

Претходних дана вирус се посебно убрзано ширио по Европи. У страху да би други, јесењи талас могао да буде и смртоноснији од првог, поједине европске државе враћају рестриктивне мере, а неке разматрају и поновно увођење карантина.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Некадашње европска жаришта поново бележе рекордне бројке – са чак 13.500 случајева у 24 сата Француска је забележила највећи дневни број заражених од почетка пандемије. Нешто споријим темпом али са тенденцијом раста вирус се шири и Италијом, од које је тренутно теже погођена Шпанија.

И поред наглог раста броја заражених, грађани протестују на улицама Мадрида, због забране кретања у шест најсиромашних четврти.

“Ово је нечувено! Нас који живимо у најсиромашнијем делу града оптужују да смо одговорни за ширење вируса. Дозвољавају нам да идемо у богаташке четврти да их служимо, али овде где живимо нам ограничавају кретање”, каже становник Валенсије, музичар Серђо.

Протест у престоници Велике Британије, због забране окупљања више од шест особа завршен је сукобом полиције и окупљених и хапшењем 32 демонстранта.

Због највећег раста забележеног још од почетка маја, британске власти најављују и рестриктивније мере, а разматра се и поновно увођење карантина.

“Када би се сви придржавали прописаних мера, могли бисмо да избегнемо увођење карантина на наионалном нивоу, али наравно да морамо бити спремни и на тај сенарио, уколико то буде неопходно. Иако то не желим, не искључујем ту могућност”, изјавио је британски министар здравља Мет Хенкок.

Увођење ванредног стања најављује и Чешка, у којој се вирус шири драматичном брзином – претходне седмице већи раст епидемиолшке криве имала је само Шпанија.

“Једноставано, коронавирус се вратио. Расте у целој европи, у нашој земљи можда и највећом брзином, морамо да учинимо све што је у нашој моћи да то зауставимо”, каже премијер Чешке Андреј Бабиш.

И док се највећи део старог континента суочава са рапидним растом броја заражених, Шведска, која је била критикована због своје опуштене стратегије борбе против пандемије, данас бележи једну од најнижих стопа раста у Европи.

Главни шведски епидемиолог Андерс Тегнел ипак је опрезан и каже да је још рано за закључке, будући да се европске земље налазе у различитим фазама пандемије.

Извор: Н1