Здравље

Шокантно откриће! КОРОНА ВАКЦИНУ ЋЕМО УДИСАТИ? Ево шта нас чека у борби против вируса!

ВАКЦИНА против корона вируса, коју жељно ишчекује цео свет, можда се неће давати само путем вакцине, већ ће се – инхалирати.

То најављују британски стручњаци, који су објавили да ће тастирати две водеће вакцине против короне на пацијентима како би видели имају ли бољи ефекат када се удахну.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Стручњаци у Србији не искључују ову могућност и кажу да је циљ такве вакцине да се побољша локални имунитет и вирус заустави на самом улазу инфекције.

Учесници ових студија, како пише британски “Индипендент”, биће вакцинисани тако што ће их удисати кроз уста, а тестовима ће бити обухваћене вакцине с Краљевског колеџа у Лондону и Универзитета у Оксфорду.

ВАЗДУШНИ ПУТ

– Надамо се да ћемо директним циљањем ћелија у ваздушним путевима – уобичајеном месту инфекције за респираторне вирусе индуковати бољи имуни одговор тела против САРС-ЦОВ-2 вируса – истиче се у саопштењу британског медицинског истраживачког савета.

Др Крис Чију с одељења за инфективне болести Краљевског колеџа, који предводи испитивања, каже да постоје докази да су вакцине против грипа у облику назалног спреја, показале да штите људе од инфекција и превенције ширења болести, а он и његове колеге желе да истраже да ли корона може да се спречи.

– Тренутну пандемију изазива респираторни вирус који примарно инфицира људе преко ћелија на зидовима носа, грла и плућа. Те површине су специјализоване да произведу другачије имунолошке одговоре, па је кључно да истражимо да ли директним циљањем ћелија можемо да произведемо још бољи ефекат – објашњава Чију.

Чувени вирусолог проф.др Ана Глигић каже да је то свакако најприроднији пут, јер се респираторни вируси тако и уносе.

– Вакцине су направљене на носачу, аденовирусу, у који је уграђено парче короне. Изабран је баш онај део који ће провоцирати стварање антитела. Најважнија је ствар натерати тај аденовирус да се размножава и бомбардује имуносистем како би реаговао и створио антитела. Уколико се вакцина да у руку, не мора да значи да би се аденовирус размножио на одговарајући начин. Свакако ће се створити антитела, али можда неће имати тај ефекат и дуготрајност који би имали уносом инхалирањем – наглашава проф. Глигић.

Она додаје да овакав начин примене не би променио структуру вакцине, већ само разређивач, те би све вакцине које се развијају у овом тренутку, уколико се процени да је то бољи начин, могле тако да се примењују.

ЛОКАЛНИ ИМУНИТЕТ

Прим. др Татјана Радосављевић, пулмолог, каже да већ постоје неке вакцине које се примењују инхалирањем, али се оне код нас не користе.

– Сваки орган, па и плућа и горњи дисајни путеви, имају могућност да производе тзв. локални имунитет. Циљ ових вакцина је вероватно да се управо тај имунитет побољша и да се покуша на самом улазу уништити. Могуће је да се на овај начин жели спречити и штетно дејство вакцине на друге органе – објашњава др Радосављевић и додаје да остаје да се види да ли ће научници то и доказати.

 

 

 

Извор: Курир.рс