Русија Свет

ШОКАНТНО! Русија се одриче Лукашенка? Кремљ се одлучио за наследника!

Русија се одлучила за наследника Александра Лукашенка. Годину дана касније, Белорусија ће добити новог председника, али до тада ће Белорусија изгубити већину свог суверенитета, каже политиколог Валериј Соловеј.

Протести у Белорусији достигли су тачку из које нема излаза: опозицији недостаје храбрости да свргне Александра Лукашенка, наводи стручњак. У таквој ситуацији, став Kремља је пресудан, уверен је Соловеј.

Kремљ се одлучио за стабилизацију ситуације у републици. Лукашенко ће остати на власти годину дана, након чега ће се у Белорусији одржати нови председнички избори.

До тог тренутка, актуелни белоруски лидер мораће да потпише документе о интеграцији са Русијом. После тога, република ће изгубити већи део свог суверенитета и заправо претворити у западну провинцију Русије, упозорио је стручњак.

Kремљ, бившег шефа Белгазпром банке Виктора Бабарика види као новог председника Белорусије. Политичар је требало да се кандидује за председника, али је оптужен за финансијску превару и послат је у истражни затвор, где је остао до данас.

Тако ће Москва решити два главна проблема ођедном: Белоруси ће добити новог председника, а Русија ће преузети контролу над републиком, сматра Соловеј: „Лукашенко се сели у Москву. Постаје секретар Државног савета“.

Ако се Лукашенко буде опирао, упашће у невоље, упозорио је политиколог и додао да белоруски лидер прецењује своју способност за политички опстанак.

У интервјуу датом руским новинарима, у уторак, 8. септембра, белоруски лидер није искључио ванредне председничке изборе. То се може догодити након измена Устава, рекао је шеф државе.

У Белорусији се од 9. августа одржавају протести против поновног избора Александра Лукашенка. Запад није признао резултате председничких избора. Москва је упозорила против мешања у републичке послове.

 

Извор: Webtribune.rs