Свет

ШОКАНТНО: Трамп стао у одбрану тинејџера оптуженог ЗА ДВА УБИСТВА!

Секретаријати за унутрашње послове и за правосуђе започињу истрагу о „левичарским грађанским немирима“ у „градовима које воде демократе“, објавио је председник САД Доналд Трамп, наводећи да су федералне акције сузбијања грађанских немира резултирале хапшењем 200 људи, од чега 100 у Портланду.

„У Америци никада се нећемо предати владавини руље, јер уколико руља влада, демократија је заиста мртва“, рекао је Трамп новинарима у Белој кући.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Трамп је нагласио да је потребан ред, само неколико сати пре него што је председнички кандидат демократа Џо Бајден рекао да „председник не може да заустави насиље, јер га је годинама он подстрекивао“, преноси Глас Америке.

Трамп је на то узвратио да је Бајденова стратегија „да се преда левичарској руљи“.

Ова размена оптужби догађа се девет недеља пре председничких избора, пред које Бајден води испред Трампа у истраживањима јавног мњења на националном нивоу, мада је та предност тесна у неким кључним државама.

Трамп ће данас посетити Кеношу, у Висконсину, где су демонстрације постале насилне недељу дана након што је бели полицајац упуцао Афроамериканца Џека Блејка седам пута у леђа, док су полицајци покушавали да га ухапсе.

Такође, бели тинејџер који је тврдио да брани свој посао у Кеноши, оптужен је да је из аутоматског оружја усмртио двоје људи и ранио трећег током уличних демонстрација.

Трамп је рекао новинарима да не планира да се састане са Блејковом породицом, јер су они желели да томе присуствоје адвокат.

Председник је такође одбио да критикује акције Кајла Ритенхауса, тинејџера који се суочава са пет кривичних оптужница због пуцњаве на улицама Кеноше, укључујући и првостепено убиство с намером.

„Врло су га насилно напали“, рекао је Трамп о Ритенхаусу.

Он је додао да би Ритенхаус вероватно био убијен да није отворио ватру на демонстранте.

Гувернер Висконсина, Тони Еверс, позвао је Трампа да прескочи посету Кеноши, оценивши да ће његово присуство само омести превазилажење подела.

Еверс је довео трупе Националне гареде у Кеношу и прихватио помоћ додатних федералних снага како би сузбио улично насиље након што је Блејк упуцан и након што је остао делимично парализован.

Извор: Блиц.рс