Србија

СРАМНА ИЗЈАВА! Албански лобиста: Србија ће морати да призна Косово, то је једино решење

Председник Србије Александар Вучић отпутовао је у Вашингтон где ће присуствовати отвореном разговору по питању Косова са делегацијом из Приштине. Наиме, пред Србијом се налази тежак задатак, када је у питању њена јужна покрајна. Велики западни удари пристижу са свих страна, притисак на нашу земју и председника Вучића је огроман, многи страни политичари лобирају у корист Албанаца где се међу њима нашао се и председник одбора за спољне послове Дома Елиот Л.Енгел чију изјаву преносимо у целости…

Обнављање дијалога између Косова и Србије ове недеље у Вашингтону, позитиван је развој догађаја. Сукоб између две земље предуго је трајао и превише је наштетио животима. Задржао је развој региона и зауставио његову пуну интеграцију у Европу. Давно је прошло време да се спор оконча једном заувек.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Коначно решење сукоба мора обухватити неколико кључних принципа: оно мора довести до узајамног признавања од стране Косова и Србије. Она мора да отвори пут Косову и Србији за улазак у све северноатлантске структуре, укључујући Европску унију и НАТО. И, она мора Косову одобрити пуноправно чланство у Уједињеним нацијама и другим важним међународним организацијама, како би могло да напредује као и свака друга земља.

Али, јасан поглед на разговоре уступа место стварности да је споразум о окончању сукоба мало вероватан. Председник Србије Вучић, који води своју земљу од северноатлантске заједнице и ближе Русији, успротивио се стављању узајамног признања на сто. У ствари, српска делегација каже да на разговоре долази само да би разговарала о економским питањима. Иако нема ништа негативно у повећаном трговинском и економском развоју, ово је политички сукоб који захтева политичко решење.

Штавише, још увек постоји оскудна правда за жртве етничког чишћења, силовања и других ратних злочина, укључујући америчке држављане браћу Битићи, коју је пре више од две деценије починила Милошевићева влада, у којој је председник Вучић био министар. Мора да постоји одговорност за починиоце како би људи у обе земље могли да пригрле будућност.

Охрабрујем се што је шеф косовске делегације на преговорима, премијер Авдуллах Хоти, поставио јасан и изводљив циљ преговора: „постизање споразума о узајамном признавању, без угрожавања територијалног интегритета Косова „. Косово заслужује нормалну будућност у којој његови људи могу слободно путовати и стајати раме уз раме са онима из светских демократија, укључујући Сједињене Државе.

После више од две деценије непријатељства, надам се да ће се обе стране конструктивно међусобно повезати и да ће Сједињене Државе деловати као поштен и поштен посредник који ће државама помоћи да прихвате дијалог и постигну мир.

Извор: foreignaffairs.house.gov/република.рс