Србија

СРАМОТА! Разоткривене прљаве намере Брисела! Ево шта ЕУ жели од Косова! ЦИЉ ИМ ЈЕ САМО ЈЕДАН!

Приштина у потпуности жели да избегне формирање Заједнице српских општина и нема искрену вољу да се постигну решења за најтеже проблеме, оценио је народни посланик Милован Дрецун

– Приштина у потпуности жели да избегне оно што је суштина првог бриселског споразума, а то је формирање Заједнице српских општина, без обзира што таквим понашањем показује да је непоуздан саговорник, да је страна којој се не може веровати и у ције понашање увек треба да се сумња – навео је Дрецун за Први програм Радио Београда.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Додаје и да је приштинска делегација дошла у Брисел да разговара евентуално о неким економским темама, али да се ту, како каже, ништа значајно не уради.

– Тако стварају утисак да једно треба да се разговара и постигне решење у медусобном признању, како они кажу, тј. да Србија призна Косово. Тиме желе да изврше притисак и на међународну заједницу и на Европску унију – рекао је Дрецун.

Упитан да ли це ЕУ извршити јаци притисак на Приштину да примени споразум из 2013. о Заједници српских општина, Дрецун каже да можемо само да се надамо и сматра да је понашање ЕУ, посебно Мирослава Лајчака, такво да оно охрабрује Приштину да избегава тему ЗСО.

– Само га треба подсетити да је договорено да се иде на два паралелна колосека. Једно је оно што је договорено првим споразумом, а није реализовано, а то се посебно односи на ЗСО, а друго је да се отварају теме као што су економија, повретак расељених и нестала лица – наводи Дрецун.

Поводом докумената која „цуре“ из Специјализованог тужилаштва у Хагу, Милован Дрецун каже да немамо довољно елемената да бисмо знали шта тачно стоји иза тога и оцењује да је у питању прљава игра.

Оцењује да се ради о покушају да се компромитује рад Тужилаштва због сарадње са надлежним институцијама Републике Србије.

– Са једне стране имате покушај да се компромитује рад Тужилаштва због сарадње са надлежним институцијама Републике Србије, јер је то наводно Београд фалсификовао документацију. Са друге стране је то опомена сведоцима да знају њихов идентитет, или да могу да га сазнају, па да поведу рачуна о томе шта це говорити – објашњава Дрецун.

Он додаје да ако се има у виду да је поново сада на дневном реду у скупштини у Приштини био покушај усвајања Закона о заштити вредности тзв. ОВК „онда је то већ укомпонована прича где се из два разлицита извора шаље порука потенцијалним сведоцима да ни у сну не смеју да одају тајне о злочинима која је починила терористичка ОВК“.

 

 

 

Извор: Тањуг