Свет Србија

СРБИЈА У НЕВЕРИЦИ! Гренел признао све: Приредили смо нека изненађења на састанку делегација Београда и Приштине

Фото: Јутјуб принтскрин

Специјални изасланик америчког председника за дијалог Београда и Приштине Ричард Гренел рекао је да је политичка борба две стране ограничила економски напредак.

Он је рекао да је фокус Доналда Трампа и њега како да отворе нова радна места у региону и младим људима пруже каријере такве да остану на том подручју.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Оно што покушавамо је да преокренемо политички процес тако што ћемо се концентрисати искључиво економију и стварање послова, због тога смо овде данас“, поручио је Гренел у интервјуу за Њуз макс.

Гренел је казао да није сигуран да може да поистовети односе „Косова и Србије са било којим другим проблемом“ у свету.

„То је проблем који је дуготрајан. Имамо напретке, као што знате прошле године смо направили историјски договор о првом лету Београд-Приштина, договор о железничком и друмском саобраћају. Кроз ова три историјска договора смо покушали да спојимо обе стране како би радиле на економској нормализацији“, рекао је он.

Према речима Гренела, наставиће да „притиска“ како би дошло до напретка у преговорима.

„Ја сам неко ко жели да настави да покушава и нећу прихватити ‘не’ као одговор. У овоме сам дуго са обе стране, и желим да стално одбацују полиитчки део и концентришу се на стварање послова“, каже Гренел.

Он је поновио да је економија фокус разговора, а не политика.

„Имамо 20 година политичких борби. Политичари воле да се баве политиком, оно што сам тражио је да ли можемо да имамо политичаре који ће да одбаце политику, и раде само на стварању послова за маде људе. Можемо ли то? И то је оно што покушавамо да урадимо“, појаснио је Гренел.

На питање шта Трамп мисли о косовском проблему, Гренел је казао да је Трамп видео политички конфликт.

„Поставио је права питања: какво је економско стање, отварају ли се нова радна места? Када смо сазнали да је економија у застоју као и политика, председник је рекао хајде да пробамо нешто другачије, хајде да се фокусирамо на економију и да видимо да ли можемо да променимо ту динамику, а онда можда и политичку рачуницу за обе стране“, закључио је Гренел.

По његовим речима, ако постоји више послова, индустрија напредује, онда политичке борбе постају ређе.

„Све што се односи на послове и како их створити, треба да буде у споразуму. Захтевамо много, направили смо помаке, али имамо још много тога да учинимо“, казао је он.

Гренел је рекао да нема преговора који немају изненађења, те да су она увек добра.

„Она врше притисак на обе стране да учине више, да створе више. Да, представили смо нека изенађења“, казао је он.

Казао је да се нада неком решењу и да је оптимистичан.

„Ово су државе у Европи и ми бисмо морали да имамо могућност за америчке компаније, европске компаније, западне компаније, да се шире у овом региону, али постоји перцепција конфликта, независно од тога да ли он постоји или не. Многе индустрије и америчке компаније оклевају да се шире тамо“, оценио је он.

Гренел је закључио да ће споразум бити „сјајан и за америчке послове“.

Извор: Б92