Србија

СТИГЛО УПОЗОРЕЊЕ! Да ли овај град у Србији постаје ново жариште короне? СИТУАЦИЈА ЈЕ ЗАБРИЊАВАЈУЋА!

И даље је највише новообелих од корона вируса на дневном нивоу из Београда, мада и у мањим градовима и општинама има појединачних случајева. Претходних дана чланови Републичког Кризног штаба говорили су о Прешеву као о могућем жаришту. У тој општини је, према подацима Дома здравља, од почетка септембра двадесетак позитивних особа на ковид 19.

За разлику од јула и августа, када је у прешевској ковид амбуланти било по неколико десетина прегледа дневно, од почетка септембра са симптомима корона вируса јави се десетак мештана. Лекари ситуацију оцењују стабилнијом, али и даље несигурном, пише „РТС“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Прешевљани су били на летовање углавном у Албанији, Прешево је још у ванредној ситуацији, људи нормално се шетају, немамо никаква ограничења, али придржавају се наших препорука да ставе маску и да се дистанцирају и да долазе код нас ако има неки симптом – каже Дритон Салиху, директор Дома здравља у Прешеву.

Докторка Светлана Стојановић, директорка Завода за јавно здравље у Врању каже да је у једном дану у Прешеву било пет позитивних, једном три, а буде и по једно, двоје што је за општину Прешево која у ранијем периоду није била са великим бројем позитивних пацијената, знатно повећање.

Лекари наводе да се сада најчешће јављају пацијенти између 50 и 60 година, са лакшим симптомима и блажом клиничком сликом.

– Добро смо заштићени, чувамо се и трудимо се у сваком смислу да помогнемо пацијенту. Искрено да вам кажем, сви размишљамо да пацијенту буде добро – каже Ивана Вељковић, медецинска сестра у ковид амбуланти у Прешеву.

На улазу у једини тржни центар у Прешеву, где мештани и купују и излазе – двојезична обавештења и средства за дезинфекцију.

– Имамо добру сарадњу са посетиоцима, сугеришемо свима да носе маске. Инспекције које су биле установиле су да се ми придржавамо свих мера које су предвиђене. Наши запослени се штите и нисмо имали заражених – каже Ермаљ Сулејмани, менаџер тржног центра у Прешеву.

Од почетка јула до средине септембра у Прешеву је, према подацима Дома здравља, потврђено 85 случајева заразе корона вирусом.

 

 

 

Извор: Блиц.рс