Србија

СТРАШНО: РОДИТЕЉИ ПОСЛАЛИ ЗАРАЖЕНО ДЕТЕ У ШКОЛУ!

Већ 1. септембра корона вирус је ушао у једну београдску основну школу, а против родитеља ђака кога су зараженог послали у школу, Министарство просвете поднело је пријаву Центру за социјални рад због повреде безбедности друге деце и несавесног понашања.

Ово је потврдио министар просвете Младен Шарчевић.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Случај се десио у Основној школи „Браћа Јерковић“ у београдском насељу Железник.

Како сазнајемо, ученик иде у трећи разред, а мајка га је послала у школу 1. септембра иако је чекала резултате теста на ковид 19.

Наиме, дете је тестирано 31. августа, а родитељи су га, упркос томе што још увек нису знали да ли је тест негативан или позитиван на ковид, послали међу осталу децу у школу. Да је ученик заражен короном, мајка је сазнала поподне и о томе одмах обавестила учитељицу. Међутим, дете је већ провело смену заједно с осталима из групе.

Министарство одмах реаговало

Младен Шарчевић казе да су вец предузете све неопходне мере, Фото: Тањуг/Драган Кујундзиц
Тим поводом контактирали смо министра просвете Младена Шарчевића, који каже да је у цео случај упућен од почетка.

– Чим смо сазнали за случај, одмах смо предузели све неопходне мере заштите. Просто је невероватно да је мајка, иначе запослена у здравству, послала дете у школу. Након што је обавестила све надлежне да је тест био позитиван на корону, сви су се запитали због чега га је уопште слала у школу. Срећом, сва деца су носила маске и реч је о малој групи ђака – изјавио је министар Шарчевић.

Цела група на онлајн настави

Он додаје да је та група ученика, са којом је заражени ђак био у контакту, пребачена на онлајн наставу. Учитељ такође не долази у школу.

Породици, међутим, због неодговорног понашања следе санкције.

Пријава против родитеља

– Министарство просвете упутило је пријаву против ове породице Центру за социјални рад због озбиљне повреде безбедности друге деце и несавесног понашања – рекао је Шарчевић.

Како додаје, можда је и добро што се ово десило на самом почетку школске године, да служи за наук свима да морају да поведу рачуна.

– Поједина Удружења родитеља и Савет родитеља везан је за школску институцију и сви морају да поведу максимално рачуна како се овакви случајеви не би више догађали – нагласио је Шарчевић.

За сада није познато из ког разлога су родитељи тестирали дете дан пре поласка у школу, нити да ли је оно имало некакве симптоме болести, односно било какву сумњу на корона вирус.

Сазнајемо и да је мајка запослена у КБЦ „Драгиша Мишовић“, која је ковид болница.

Др Кисић: Постоји јасан план шта се ради у оваким ситуацијама

Поводом случаја заразе већ првог школског дана огласила се и епидемиолог и члан Кризног штаба Дарија Кисић Тепавчевић, која је истакла да је Институт за јавно здравље „Батут“ и тим епидемиолога направио јасан план поступања у свим могућим ситуацијама.

– Предвиђене су све ситуације и директни поступци. Да ли је један случај у једном одељењу или два случаја која су повезана, колики је проценат одељења захваћен – све то је предвиђено и у зависности од тога мере могу да буду различите – истакла је она.

Према њеним речима, у неким случајевима може да дође до пооштравања свих превентивних поступака, рецимо, на првом месту да буде обавезно ношење маске непрестано, али и да цело одељење или читава смена иду у самоизолацију.

Истакла је да су сви заводи и институти добили препоруке и да ће исти алгоритам важити за целу земљу.

Кисић Тепавчевић је за још једном нагласила да је изутено важан апел свима да морају да сарађују на свим нивоима, те да су сви један тим – и родитељи и наставници и сви грађани.

Не шаљите децу са симптомима у школу!

– Нагласили смо да свако дете, ако има било какав симптом, мора остати код куће док се не утврди да ли је заражено короном или не. Знамо да су родитељи пре слали децу кад имају благе симптоме у школу, када су биле у питању друге респираторне инфекције, али то не сме бити случај са корона вирусом јер деца, иако имају благе симптоме, могу бити преносиоци – закључује Кисић-Тепавчевић.

Она напомиње да је у конкретном случају основне школе из Железника, Министарство просвете одмах предузело најоштрије мере будући да се ово десило на самом почетку.

– Иако није било заражавања у школи, овај случај свима треба да служи за наук – подвлачи чланица Кризног штаба.

Извор: Ало.рс