Здравље

СУТРА ПОЧИЊЕ ВАКЦИНАЦИЈА: Ево ко све мора да прими вакцину

Фото: Pixabay.com

Ова година је посебно важна за велики обухват становништва вакцинацијом против грипа, јер она представља заштиту од масовног ширења те болести. Вакцинација је посебно важна због пандемије Цовида 19, каже за „Блиц“ доц. др Верица Јовановић, в. д. директора Института „Батут“.

Јовановићева подсећа да је став епидемиолога да имунизација против сезонског грипа почне, како је и планирано, 1. октобра. Министарство здравља обезбедило је рекордан број доза вакцина против грипа, преко 500.000 доза. Вакцине ће за све грађане бити бесплатне, а тренутно се врши њихова дистрибуција здравственим установама, како би биле доступне у свим домовима здравља.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Осим што је вакцина обавезна за одређене групе људи, а за неке препоручена, и сви остали грађани који једноставно желе да приме цепиво против сезонског грипа то могу да ураде. Све што треба да ураде јесте да позову свог изабраног лекара у дому здравља, консултују се са њим и закажу свој термин, а вакицинација је бесплатна.

– Грип је сезонско обољење за које је најефикаснија превентивна мера вакцинација. Најбезбеднији начин индивидуалне и колективне заштите је вакцинација сваке сезоне. Тренутно је у Србији у току испорука 343.920 доза квадривалентне вакцине Инфлувац Тетра која је намењена старијима од три године. Очекује се испорука још 1.000 уговорених доза, за децу узраста 6 месеци до 3 године. Наведене количине су у складу са планом потреба здравствених установа које спроводе имунизацију и за око 50.000 доза су веће од количине која је била набављена за претходну сезону. Институт „Торлак“ ове године планира испоруку више од 200.000 доза додатних количина вакцине против грипа, каже директорка „Батута“.

Имајући у виду епидемију Цовида 19, додатне вакцине против грипа смањиће ризика од оболевања и евентуалних компликација. То је посебно значајно јер ће тако мање особа оболи да од грипа, биће мање компликација од овог респираторног обоњења, а и капацитети здравственог система буће доступнији за Цовид 19, објашњава Јовановић.

Ко је приоритет

– Приоритет су особе у посебном ризику од наведених хроничних болести, затим лица смештена и запослена у геронтолошким центрима и социјално-здравственим установама, као и лица запослена у здравственим установама да би се спречило ширење грипа и спречиле компликације које би могле довести до истовременог инфицирања и новим корона вирусом. Вакцинација становништва које припада групама ризика спроводи се у циљу очувања здравља, али и одржавања колективног имунитета популације – објашњава докторка Јовановић.

Количине вакцина доступних у овом моменту намењене су за приоритетну имунизацију, односно за вакцинацију особа које су у највећем ризику од заражавања.

– Ове године је обезбеђена већа количина вакцина против грипа, како би оне биле доступне широј популацији, укључујући и заинтересоване грађане. У овом моменту приоритет је вакцинација људи који су у највећем ризику да развију тешку клиничку слику, са могућим компликацијама, а које могу довести и до смртног исхода. Сви заинтересовани грађани треба да посете свог лекара и са њим се консултују у вези са вакцинацијом против грипа. Веома је важно да су све опште мере превенције (одржавање физичке дистанце, хигијена руку, ношење заштитних маски), које се примењују у циљу спречавања Цовида 19, веома ефективне и када је у питању превенција оболевања од грипа, због чега је веома заначајна њихова примена, пошто се очекује већа учесталост респираторних инфекција. Маске, хигијена руку, физичка дистанца и даље су три „златна“ правила – истиче Верица Јовановић.

Обезбеђено 500.000 доза

Министарство здравља саопштило је да ће Србија имати више од 500.000 доза вакцине против грипа.

– Министарство здравља је у складу са глобалном пандемијом корона вируса, као и повећаним интересовањем грађана, ове године обезбедило рекордан број доза вакцина против грипа од преко 500.000 доза. Вакцине против грипа ће за све грађане бити бесплатне, а тренутно се врши њихова дистрибуција здравственим установама. Тренутна епидемиолошка ситуација је стабилна па одлазак у здравствене установе не представља велики ризик по грађане који би да се вакцинишу – навели су у Министарству.

Од посебне је важности, како истичу, да се вакцинишу особе са хроничним болестима, као и особе које болују од удружених обољења.

Ко треба да се вакцинише

У складу са Правилником о програму обавезне и препоручене имунизације, обавезна имунизација спроводи се: код лица у посебном ризику, односно код трудница и свих старијих од 6 месеци са хроничним поремећајима плућног система, кардиоваскуларног система (осим хипертензије), метаболичким поремећајима, бубрежном дисфункцијом, хемоглобинопатијом, хроничним неуролошким поремећајима, имуносупресијом, као и примаоцима трансплантата.

Према епидемиолошким индикацијама, имунизација се спроводи код лица смештених и запослених у геронтолошким центрима; код деце, омладине и старих лица смештених у социјално-здравственим установама и код лица запослених у тим установама, код запослених у здравственим установама. За све ове категорије становништва вакцина је бесплатна.

Извор: Блиц