Србија

СУТРА ПОЧИЊЕ ВАКЦИНАЦИЈА! Ево шта сви грађани треба да ураде!

Фото: Pixabay.com

Вакцинација почиње сутра према приоритетима, али се очекује да ће пола милиона набављених цепива бити довољно и за грађане који не спадају у угрожене групе

Више од 500.000 вакцина против сезонског грипа ове године биће бесплатно за све грађане Србије који желе да их приме, а све што је потребно је позвати свог изабраног лекара и заказати термин у домовима здравља.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Судар вируса

Вакцинација ће се, међутим, спроводити према приоритетима, тако да, поред здравствених радника, право да први дођу по дозу цепива имају хронични болесници, старији од 65 година и труднице. Будући да је ове године држава набавила дупло више вакцина против грипа него лане, очекује се да ће бесплатних доза бити довољно и за све грађане који желе да се вакцинишу а нису у некој од приоритетних група, тако да неће морати да цепиво сами набављају и плаћају у апотекама.

А лекари већ месецима апелују да је ове године, због епидемије коронавируса, вакцинација против сезонског грипа посебно важна како не би дошло до судара ове две болести. – Вакцина од грипа не штити од ковида 19, али је важно да не дође до судара те две болести. У литератури досад није забележен ниједан смртни случај вакцинисаних, иако и они могу да оболе, али од лакше форме грипа, без компликација. Лекар врло тешко може да разликује симптоме сезонског грипа и коронавируса јер су идентични, и зато је важно да се што више људи вакцинише како би се растеретио здравствени систем и да не би дошло до компликација и оболевања од обе болести – истакао је за Курир инфектолог проф. др Жарко Ранковић.

Др Верица Јовановић, директорка Института за јавно здравље „Батут“, такође истиче значај вакцинације због тренутне епидемиолошке ситуације са ковидом. – Вакцине ће већ од сутра бити у свим домовима здравља и позивамо све циљне популационе групе, као што су хронични болесници, пацијенти са шећером, гојазни, онколошки пацијенти и бубрежни болесници, да дођу да се вакцинишу. Вакцина је обезбеђена и за све здравствене раднике и старију популацију и све оне којима је имунитет на неки начин ослабљен. Вакцина ће бити довољно за све и нема потребе да их неко купује у апотекама, већ да дође код свог изабраног лекара, који ће проценити ризике и потребу за вакцинацијом – рекла је Јовановићева за Курир.

Одлазак у ДЗ безбедан

Из Министарства здравља поручују да вакцинација у Србији почиње сутра, како је и планирано, а дистрибуција вакцина у здравствене установе већ је почела. – Тренутна епидемиолошка ситуација је стабилна и одлазак у здравствене установе у овом тренутку не представља велики епидемиолошки ризик по људе који би да се вакцинишу – рекли су за Курир у Министарству здравља.

Ако нестане у ДЗ Цепиво у апотеци до 1.300 динара

Како Курир сазнаје, и већина приватних апотека ће набављати вакцине од сезонског грипа, али тек средином октобра, кад се заврши дистрибуција цепива у државне здравствене установе. Претходних година цене вакцина у апотекама су се кретале од 1.100 до 1.300 динара, а највероватније ће и ове године реч бити о Пастеровој вакцини.

Ко мора да је прими

За здравствене раднике вакцинација против сезонског грипа је обавезна

Посебно је препоручена за лица старија од 65 година, хроничне болеснике и пацијенте са удруженим болестима, гојазне и труднице

Могуће нуспојаве су појава благе температуре и благих симптома прехладе у трајању од неколико дана

Како до вакцине

Позовите свог изабраног лекара

Закажите термин за вакцинацију

У договореном термину дођите у свој дом здравља како бисте примили цепиво

 

 

 

 

Фото: Pixabay.com

Извор: Курир.рс