Регион

СВЕ СЕ РУШИ! Милу најближа сарадница окреће леђа после 30 година, А ТО НИЈЕ СВЕ! Ево шта га чека!

Милица Пејановић Ђуришић, која је један од оснивача Демократске партије социјалиста, након 30 година напушта ту партију и планира да оснује нову странку, сазнају „Вијести“ из више извора.

Пејановић Ђуришић је дуго година била један од симбола ДПС-а заједно са председником Милом Ђукановићем и сада одбеглим Светозаром Маровићем, а актуелна је амбасадорка Црне Горе при Уједињеним нацијама.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Према информацијама „Вијести“ из кругова блиских руководству ДПС-а, Пејановић Ђуришић се на тај потез одлучила јер сматра да је њена досадашња партија потрошена као бренд због низа афера и да је паметније правити нову странку него улазити у „тучу“ око тога ко ће евентуално заменити Ђукановића.

Подсетимо, она је једна од најближих и најпоузданијих сарадника Мила Ђукановића и практично је чинила „велику четворку“ некада јединственог ДПС, у којем су, осим ње и Ђукановића били и Момир Булатовић и Светозар Маровић. Била је и амбасадорка у Аустрији, али и у Белгији и Луксембургу, као представник заједничке државе Србије и Црне Горе.

Очекује се да ће формални потези почети након конституисања нове власти, а простор за деловање се види у дисолуцији ДПС-а, те у очекиваној силазној путањи Социјалдемократа након одласка у опозицију, али и чињеници да је Социјалдемократска партија на недавним изборима једва прешла цензус.

„Вијести“ сазнају да би партија требало да буде левог центра и да је Пејановић Ђуришић већ разговарала са потенцијалним будућим сарадницима и партнерима, међу којима је бивши премијер Игор Лукшић.

Наводно се састала и разменила мишљења и са потпредседником СДП-а Рашком Коњевићем и челником коалиције „За будућност Црне Горе“ Здравком Кривокапићем са којим се познаје са Универзитета Црне Горе.

Судбина СПС-а

Више извора „Вијести“ навело је да у руководству ДПС-а страхује да ће доживети судбину Социјалистичке партије Србије Слободана Милошевића која је након губитка власти пала на око десет одсто бирачког тела.

Чињеница да се Ђукановић отарасио особа које су му се супротстављале, сада остављају партију без човека који би је могао реформисати, као што је то урадила Хрватска демократска заједница у Хрватској након Фрања Туђмана, па је остала на врху политичке сцене.

Да су односи у ДПС-у затегнути говоре и информације “Вијести“ да је у изборној ноћи, након што је постало јасно да су избори изгубљени, дошло до тешких речи између старог и новог кадра и да је та препирка трајала све док се није појавио Ђукановић. Уследило је, објашњава извор из врха ДПС-а, храбрење да је ипак освојено појединачно далеко највише гласова – 140 хиљада, али је на то Ђукановић наводно одговорио да „ту нема ни 70 хиљада стварних гласова“.

Како је „Вијестима“ појашњено, мисли се на очекивану базу у наредном периоду када ДПС више не буде вршио власт, када се очекује одлив доброг дела чланова и сигурних гласача.

У ДПС-у наводно чак страхују и да су неки са посланичке листе који се налазе међу првих 30 у преговорима да напусте партију. Врх партије је за анализу изборних резултата и стратегију деловања из опозиционих клупа одредио члана ужег председништва Брана Гвозденовића, који се у јавности перципира као један од „кандидата“ за процесуирање због умешаности у читав низ афера које су потресале ту партију претходних година.

Ђукановићев ДПС изгубио је власт након три деценије и освојио тек око 35 одсто гласова на изборима 30. августа, што је најгори резултат те партије од оснивања.

Формирање нове Владе најавиле су до јуче опозиционе коалиције „За будућност Црне Горе“ Здравка Кривокапића, „Мир је наша нација“ Алексе Бечића и „Црно на бијело“ Дритана Абазовића, које су на изборима заједно освојиле 41 мандат од укупно 81 места у Скупштини.

Била кандидат за председницу

Милица Пејановић Ђуришић већ десетак година није активна у ДПС-у. Пре ангажмана у УН је била министарка одбране, али се уочи председничких избора 2018. године помињала као могући кандидат ДПС-а.

У делу јавности је важила као фаворит Вашингтона, а истовремено се очекивало да међународни притисак на Ђукановића оствари ефекат да се он не кандидује.

Међутим, Ђукановић се кандидовао и победио у првом кругу, а након избора се прича око кандидатуре Пејановић Ђуришић свела на то да тај предлог наводно није прошао у врху странке, што је теза коју су пласирали управо кругови блиски председнику ДПС-а и државе.

 

 

 

 

 

Извор: Блиц.рс