Свет

СВЕТ У НЕВЕРИЦИ! Лавров открио: Ево ко је у тајности био у Белорусији и шта се спрема

Сергеј Лавров (Фото: Јутјуб)

Русија има информације да се са територије Украјине воде активности у циљу дестабилизације ситуације у Белорусији, рекао је шеф руске дипломатије Сергеј Лавров на конференцији за штампу са белоруским колегом Владимиром Макејем.

„Постоје потврђене информације да се такве (деструктивне) активности воде са територије Украјине. Тамо су активне и (организација) ‘Трозубац Степана Бандере’, постоји и С14 (организација украјинских националиста), национални корпус, Десни сектор (забрањен у Русији). Све те структуре су активно укључене у изазивање радикалних акција у Минску и другим белоруским градовима“, објаснио је Лавров.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Према његовим речима, у Украјини постоје кампови за обуку таквих екстремиста.

„Према нашим проценама, тренутно се у Белорусији налази око 200 екстремиста, који су обучени на територији Украјине“, саопштио је Лавров.

Лавров је додао да се Белорусија први пут суочила са озбиљном претњом од дестабилизације.

„Белорусија се можда први пут суочила са озбиљном опасношћу од дестабилизације, што се одвија уз енергичне интервенције споља. Осуђујемо тај притисак који сада низ страних држава покушава да изврши на законите власти Белорусије, истовремено отворено подржавајући опозицију“, рекао је Лавров на прес-конференцији након састанка са белоруским колегом Владимиром Макејом.

Лавров је упозорио да ће Москва категорички сузбијати покушаје организовања провокација у Белорусији.

„Они који покушавају да по сваку цену изазову нереде, кршење закона, они одлично знају да ће их такав национални дијалог оставити на маргини историје. Због тога они и покушавају да сведу све на екстремистичке провокације, покушавају да испровоцирају полицију…Ми ћемо категорички сузбијати такве покушаје, тим пре покушаје да се искористе мултилатералне структуре у којима учествују Русија и Белорусија за такве провокације“, поручио је Лавров.

Он је додао да је Москви сумњива идеја о спољном посредовању приликом решавања ситуације у Белорусији.

„Белоруском руководству се намећу сумњиве идеје о посредовању, укључујући и линију ОЕБС-а (Организација за европску безбедност и сарадњу), који и сам пролази кроз дубоку кризу и коме је неопходна реформа и који се показао неспособним да извршава своје обавезе и да обезбеди међународно посматрање избора“, истакао је шеф руске дипломатије.

Према његовим речима, ЕУ и НАТО дају деструктивне изјаве у вези са ситуацијом у Белорусији.

„Изјавама ОЕБС-а се додаје напетост на линији ЕУ, НАТО, одакле долазе прилично деструктивне изјаве. Видимо и активност НАТО-а у близини белоруских граница, које су истовремено границе Савеза Русије и Белорусије“, рекао је Лавров.

Москва и Минск ће одговорити на покушаје да се Белорусија „отргне“ од Русије
Москва и Минск ће достојанствено и одлучно одговорити на покушаје да се Белорусија „отргне“ од Русије, упозорио је руски министар спољних послова.

„Када они, који покушавају да закомпликују ситуацију у Белорусији, они који годинама покушавају да неспретним кокетирањем са Минском отргну Белорусију од Русије, поткопају основе функционисања Савеза Русије и Белорусије – њима ћемо достојанствено, чврсто одговорити чињеницама, захтевима да одустану од било каквог мешања у унутрашње послове те земље и полазећи од тога да се било какви проблеми морају решавати на основу устава Републике“, рекао је Лавров.

Према његовим речима, Русија сматра да су председнички избори у Белорусији валидни, што је и потврдио недавно руски председник Владимир Путин, и нада се да ће се ситуација у земљи стабилизовати путем дијалога, поштујући Устав Белорусије и закон.

„Сматрамо да је иницијатива председника Белорусије Александра Лукашенка о одржавању уставне реформе веома обећавајућа. Верујемо, а и наши контакти са белоруским пријатељима то потврђују, да такав политички процес може постати корисна платформа за национални дијалог и може допринети превазилажењу актуелне ситуације и обезбедити нормализацију ситуације и стабилизацију друштва“, истакао је шеф руске дипломатије.

Нема потребе за састанке руске стране са представницима Координационог савета опозиције Белорусије, додао је Лавров.

„Не желим да дајем никакве оцене, али нека имена са тог списка, који је објављен као састав Координационог савета, су нам позната. Један број тих имена повезујемо са појединцима који се залажу за културни раскид са Русијом, за коришћење парола белорусизације у циљу ограничавања руског језика“, нагласио је руски председник.

Извор: rs.sputniknews.com