Србија

ТАЧИ ШОКИРАО РЕГИОН! Постоји опасност да се створи „Република Српска“ на Косову

Косовски председник Хашим Тачи рекао је да би свако поновно отварање питања Заједнице српских општина у Бриселу било „корак уназад“ за Приштину. Он је рекао да су нови разговори о ЗСО „агенда Србије“ и навео како „постоји опасност да се створи Република Српска на Косову“

Тачи је истакао да нико нема право уопште ни да преговара, а посебно не да постигне неки нови споразум по питању ЗСО, преноси Танјуг.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Поновно отварање питања о Заједници у Бриселу представља застој за Косово. То је ударац на државност Косова и кршење суверенитета, постоји опасност да се створи „Република Српска“ на Косову“, рекао је Тачи после церемоније у Приштини поводом Јеврејске нове године.

Он каже и да је покретање тема као што су ЗСО, имовина или друге, „агенда Србије“ која је усмерена да процес иде ка, како је казао, „потпуном расулу и тенденцији слабљења државе Косово“.

„Верујем да ако би се у Вашингтону постигла економска нормализација, узајамно признање се може постићи само у Белој кући. Било која агенда, било да се ради о удруживању, било о имовини или другим питањима, о којима се расправљало два или три пута, за мене је то корак уназад за Косово“, сматра Тачи.

Он је рекао и да је питање ЗСО решено споразумом из 2013, као и да је о томе мишљење дао и Уставни суд, а да је састанак у четвртак „опасан по државу Косово и агенда је Србије“.

Тачи је додао да косовски парламент „мора да буде веома опрезан“ и да нико нема право, „нити да преговара, а камоли да се постигне неки нови споразум о Заједници“.

Навео је и да ће се радити на финализацији споразума који је формализован у Вашингтону.

Тема формирања Заједнице српских општина покренута је поново прошле недеље у склопу нове рунде дијалога у Бриселу.

У четвртак би разговори требало да се наставе на експертском нивоу.

 

Извор: rs.sputniknews.com