Регион Свет

Турска послала поруку Албанији: Не отварајте АМБАСАДУ!

Турска је позвала власти у Приштини да одустану од, ако дође до обостраног признања Израела и тзв. Косова, намере да отворе амбасаду у Јерусалиму, јер то нарушава историјски и правни статус тог града и палестинског питања, а могло би угрозити и процес признавања Косова од трећих држава.

У саопштењу турског Министарства спољних посова наводи се да је разочаравајуће то што Косово разматра такав корак који представља грубо кршење међународног права и резолуција Уједињених нација.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Подсетивши како је управо Турска била међу првим земљама које су признале независност Косова и како је подржавала признавање Косова на међународној сцени, у саопштењу из Анкаре се наводи да такав процес не треба настављати на кршењу међународног права и патњи палестинског народа чија је земља окупирана.

Бројне одлуке УН наводе како је решење блискоисточне кризе могуће једино успоставом независне палестинске државе на границама из 1967. године и са Источним Јерусалемом као главним градом, закључује турско Министарство.

Обострано признање Израела и тзв. Косова и отварање косовске амбасаде у Јерусалиму предвиђено је споразумом о нормализацији економских односа Београда и Приштине који су у петак у Вашингтону потписали председник САД Доналд Трамп и косовски премијер Авдулах Хоти.

Извор: Ало.рс