Регион

У Приштини се спроводи ИСТРАГА: Ко је члановима ОВК однео тајни досије Специјалног суда!

Фото: Јутјуб

Ни 24 часа пошто је непозната особа организацији ветерана Ослободилачке војске Косова доставила око 4.000 наводних досијеа Специјалног суда за злочине ОВК, укључујући и изјаве сведока, није познато да ли су ти документи аутентични, ни ко их је и зашто донео у канцеларију у Приштини.

У просторијама организације која окупља бивше припаднике Ослободилачке војске Косова током послеподнева истрагу воде истражитељи одељења за тешке злочине косовске полиције, који су на место догађаја стигли недуго пошто су одатле отишли истражитељи Специјалног суда, преноси РТС.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Истражитељима Специјалног суда за процесуирање злочина припадника бивше ОВК уручени су документи достављени канцеларији ветерана те организације, где сумњају да је реч о 4.000 досијеа, међу којима су имена и изјаве сведока повезаних са Специјалним судом.

„Затражили су копију ових докумената. Морали смо да дамо копију косовском тужилаштву, али смо дали и њима. Председник је на одмору и рекао ми је да им то дамо. Пријем-достава обављена је записником“, рекао је приштинским медијима Фатон Кљинаку, секретар организације ветерана бивше ОВК.
Председник те организације Хисни Гуцати рекао је раније да им је пакет достављен јуче и да нису познавали особу са капом, наочарима и маском која га је донела.

Документација о сведочењима пред истражитељима Специјалног суда доспела је у руке ветерана ОВК у тренутку када се очекивало обелодањивање првих оптужница.

У фебруару, Тужилаштво је објавило да су предати предлози оптужница против Хашима Тачија и Кадрија Весељија, који се терете за убиство више од 100 особа. Обелодањивање постојања тих оптужница објашњено је притисцима на сведоке у суд.
Тачи и Весељи су, према наводима, спровели тајну кампању да би се укинуо закон којим су Специјализована већа основана као суд, као и да би на други начин опструирали рад суда, а све са циљем да они сами не буду изведени пред лице правде.

„У пакету постоји око четири хиљаде досијеа Специјалног суда“, рекао је Гуцати.
Његов заменик Насим Харадинај објаснио је да су у питању досијеи сведока тог суда.

Истакао је да документи садрже чињенице о ратним злочинима на Косову, па чак и имена заштићених сведока који су пред тужиоцима документовали оно што су видели.

Адвокат Артан Ћеркини рекао је да Организација ратних ветерана није адреса на коју треба послати било који документ ове врсте, јер није предмет истраге.

„Необична процедура сама по себи остаје да се види како ће се решити ово питање, јер је озбиљно. Организација ветерана ОВК ће доставити те доказе Специјализованом тужилаштву, али верујемо да ћемо из те канцеларије да добити брзи одговор о томе како су ти такозвани докази могли да изађу из Специјализованог тужилаштва или Суда. Они имају обавезу да дају објашњење како се то догодило“, рекао је Ћеркини.

Додао је да не могу да се изјасне о њиховој аутентичности.

Ћеркини је навео да ако је из Специјалног суда дошло до цурења ових докумената, онда ће кредибилитет суда бити озбиљно нарушен, а ако је суд кршио прописе које је издао, нема дилеме да суд није веродостојан да се бави случајевима овог профила.
Из организације ветерана ОВК кажу да су у пакету добили и писмо у којем се каже да ће им наредних дана стићи још седам хиљада досијеа.

Извор: rs.sputniknews.com