Србија

УДАРНА ВЕСТ! Донета је одлука! Ево да ли ће наши грађани моћи да путују у земље ЕУ од 1. октобра!

Грађани Србије ипак од сутра неће моћи слободно да путују у земље Европске уније, одлучено је данас у Бриселу.

Иако Србија према званичним подацима има мање од 14 заражених особа корона вирусом на 100.000 становника (у претходном периоду се као тражена граница спомињала бројка од 16 заражених на 100.000), надлежне институције ЕУ ипак нису прошириле зелену листу трећих земаља које могу да улазе у Европску унију без ограничења.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Дипломатски извори Немачке, која тренутно председава Саветом ЕУ, потврдили су Тањугу да амбасадори земља чланица ни на данашњем састанкуи у Бриселу нису ревидирали листу оних земља којима је на основу епидемиолошке ситуације дозвољен улазак на територију ЕУ.

Листа од 11 земља није мењана од августа, а у Бриселу напомињу да је то због нестабилне епидемиолошке ситуације како на Западном Балкану, тако и ЕУ, али и свету.

ЕУ је након вишемесечног затварања спољих граница у циљу заустављања ширења пандемије Ковид-19, у јулу оформила листу трећих земља којима је на основу боље или сличне епидемиолошке ситуације био дозвољен улазак у простор енгена.

Србија је прве две недеље јула била међу 15 земаља за које је важила препорука за слободно путовање у ЕУ. Због погоршања епидемиолошке ситуације у земљи, Србија је средином јула скинута са листе.

Тренутно зелено светло за улазак у ЕУ имају грађани Аустралије, Канаде, Грузије, Јапана, Новог Зеланда, Руанде, Јужне Кореје, Тајланда, Туниса, Уругваја и Кине која је подложна још и услову реципроцитета за путовања грађана ЕУ на њену територију.

Нови пресек стања надлежне институције ЕУ вршиће 15. октобра, али се реално не очекују промене док се ситуација са корона вирусом не смири и у Европској унији.

 

 

 

 

Извор: Тањуг

Ознаке