Свет

УДАРНА ВЕСТ! Јерменија прогласила ратно стање! У току је општа мобилизација

ВЛАДА Јерменије прогласила је ратно стање због ескалације ситуације у Нагорно-Карабаху. Објављена је и општа мобилизација.

– Одлуком Владе у Републици Јерменији проглашено је ратно стање и општа мобилизација. Одлука ступа на снагу од момента објављивања. Сви да се јаве у своје војне одсеке. За домовину, за победу – написао је на Фејсбуку премијер Никол Пашињан.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

И лидер Нагорно-Карабаха Араик Артјуњан прогласио је ратно стање и објавио општу мобилизацију за све старије од 18 година, саопштио је његов портпарол Ваграм Погосјан.

Погосјан је на свом Фејсбук налогу поделио изјаву председника непризнате Републике Нагорно-Карабах у којој се каже:

– Имајући у виду ситуацију, сазвана је ванредна седница парламента. Обраћајући се посланицима прогласио сам ратно стање и општу мобилизацију.

Артјуњан је рекао да у Нагорно-Карабаху никад нису били присталице рата, али да су за њега спремни.

– Нема никог ко више од нас воли мир. Ми нисмо желели рат, он нам је наметнут и ми смо дужни да бранимо отаџбину и своје породице. За хуманитарну катастрофу која прети региону биће одговоран лично председник Азербејџана Илхам Алијев – рекао је Арутјуњан.

У међувремену, Министарство одбране Јерменије објавило је да се грађани Јерменије масовно јављају у своје војне одсеке како би као добровољци отишли у Нагорно-Карабах.

Према изворима јерменског Спутњика, широм земље у војне одсеке јавило се чак 10.000 људи.

– Министарство одбране Јерменије високо цени спремност суграђана али саопштава да у овом тренутку нема потребе за ангажовањем добровољаца. Ако то буде потребно, Министарство ће изаћи са специјалним саопштењем – наводи се у саопштењу Министарства.

Портпаролка јерменског Министарства одбране Шушан Степањан написала је на Фејсбуку да је азербејџанска провокација испланирана раније и да низ околности указује на то.

– Министарство одбране Азербејџана саопштило је да је почело ‘контраофанзиву’ што показује да су борбена дејства планирана раније. Сваки војник, који има елементарно знање, рећи ће да припрема контраофанзиве траје недељама – рекла је она.

Извор: rs.sputniknews.com