Регион

Ударна вест! КОНСТИТУИСАНА СКУПШТИНЕ ЦРНЕ ГОРЕ! Ево шта је договорено!

Интонирањем државне химне у парламенту, којој није присуствовао део посланика Демократског фронта, почела је конститутивна седница новог сазива Скупштине Црне Горе, на којој су верификовани мандати 81 посланика и требало би да буде изабран њен председник.

Седници председава најстарији посланик Миодраг Лекић, а помаже му најмлађи Максим Вучинић

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У парламенту су представници Демократског фронта предложили да за председника Скупштине буде изабран Алекса Бечић, а да за мандатара буде предложен Здравко Кривокапић, што су подржали лидер УРА Дритан Абазовић, као и Бечић.

Изборне резултате у Скупштини је представио председник Државне изборне комисије Алекса Ивановић, а констатоване су и оставке посланика Зорана Пажина (ДПС) и Стевана Катића (Демократе).

Посланик Демократског фронта Милан Кнежевић поручио је у Скупштини да нова власт неће дозволити неформалним центрима моћи и Жељку Ивановићу да састављу владу.

Он је рекао да Ивановић жели да постане нова власт и да од „друге фамилије постане прва“.

„Ми нећемо издати, ја имам конструктиван предлог, а то је да ДФ подржава Алексу Бечића за председника Скупштине и Здравка Кривокапића за мандатара“, рекао је Кнежевић.

Он је честитао грађанима, како је рекао, слободу.

„Ту слободу нико неће угрозити нити ће се жеље грађана наћи као губитници“, навео је Кнежевић и додао да то посебно неће учинити посланици ДФ.

Посланик ГП УРА Дритан Абазовић навео је у Скупштини како се нада да ће овај сазив бити ефикаснији од претходног.

„Предлози који су сада саопштени су апсолутно прихватљиви за коалицију Црно на бијело. Ја остајем човек од речи“, навео је Абазовић.

„Ако се задовоље пословничке форме можемо приступити избору председника Скупштине Алексе Бечића и да након тога формализујемо кандидата за мандатара. И нека нам је сретно свима“, навео је Абазовић.

Ми смо победили да би окренули нови лист, рекао је Бечић и поручио да ће нова власт бити процрногорска, прозападна и проевропска.

Бечић је рекао и да је сагласан и да подржава предлоге које је саопштио Кнежевић.

Рекао је да посланици ЗБЦГ и „Црно на бијело“ имају апсолутну подршку и спремност коалиције „Мир је наша нација“ уколико сматрају да треба формализовати избор за председника Скупштине, те да су спремни да ставе потписе на предлог да Кривокапић буде мандатар.

У Скупштини су и омбудсман Синиша Бјековић, председница Врховног суда Весна Мединца, председавајућа Уставног суда Десанка Лопичић и в.д. врховног државног тужиоца Ивица Станковић, али седници не присуствује председник државе Мило Ђукановић.

Дневним редом је предвиђено утврђивање броја потпредседника и избор потпредседника парламента.

Посланици би требало да изаберу предсједника и чланове Административног одбора парламента.

Према званичним резултатима избора, коалиција „Одлучно. ДПС – Мило Ђукановић“ освојила је 30 мандата, коалиција „За будућност Црне Горе“ 27, коалиција „Мир је наша нација“ десет, а платформа „Црно на бијело“ четири.

Бошњачка странка и Социјалдемократе имаће по три посланика, а Социјалдемократска партија два.

По једног представника имаће Албанска листа „Ник Ђељошај- Генци Ниманбегу“ и коалиција „Једоногласно“.

Бирачко право је имало 540.026 особа, а гласало је 413.894 грађана.

Кривокапић:Снимак је аутентичан, чему инсистирање на томе

Носилац изборне листе За будућност Црне Горе Здравко Кривокапић негирао је да припада тзв. четничком покрету, али је потврдио да је аутентичан снимак, на којем се види да је својевремено био у кући Милете Павићевића на Драчу, на дочеку Николе Каваје.

Каваја је, иначе, био Србин из Црне Горе, који је за себе говорио да је најпознатији атентатор на Јосипа Броза Тита.

„Не могу да порекнем, био сам у тој кући. То је аутентичан снимак. Случајно сам се тамо нашао. Кад сам ушао унутра, видео сам симболе који су били ту, ја нити припадам четничком, нити партизанском покрету. Не могу да схватим било какве поруке тога типа које се импутирају мени ових дана. Мислим да је то било 1996. године, не могу да се сетим датума. За мене је то био неважан догађај у животу“, рекао је Кривокапић за подгоричку Побједу.

Рекао је да зна ко је био Каваја, али да, како је навео, не прихвата ниједан облик тероризма.

Инсистирање на видео снимку о том догађају, Кривокапић тумачи као покушај свођења његовог угледа на меру која, како каже, треба да одговори неким политичким ставовима.

„Све друго су приче које немају основа“, навео је, између осталог, Кривокапић.

Рекао је да не жели да осуђује ни четнички, нити било који покрет, већ да то треба да ураде историчари.

У црногорском парламенту три жене мање него у претходном сазиву

Нови сазив црногорског парламента имаће само 18 жена, три мање него претходни сазив, саопштено је данас из НВО Центар за женска права, уз поруку да је очито учешће жена у одлучивању у Црној Гори – споредна ствар.

Према извештају Државне изборне комисије, о резултатима за избор посланика у Скупштину Црне Горе, нови 27. сазив чини 22 одсто жена, док их је у претходном било 26 одсто.

“Од три мандата које су добиле Социјалдемократе (СД) ни један неће припасти жени, као ни мандати Албанске коалиције Једногласно и Албанске листе, које имају по један мандат. По једну жену на изборној листи имају СДП,УРА и Бошњачка странка“, наводи се у саопштењу те НВО.

Коалиција Мир је наша нација, коју чине Демократе и Демос, на изборној листи имају две посланице од 10 освојених мандата.

На изборној листи Коалиције За будућност Црне Горе је шест жена посланика од укупно 27 мандата.

Појединачно најутицајнији ДПС има на листи седам жена од укупно 30 освојених мандата.

Што се те странке тиче, из НВО кажу да е очигледно декларативна подршка председника Мила Ђукановића Женској политичкој мрежи, није одразила чак ни на већи избор жена у његовој странци.

Истичу да верују да би ова бројка била још мања да није законом прописаних квота за жене, што показује да је за партијске лидере равноправно учешће жена у процесу одлучивања споредна ствар, пренео је портал РТЦГ.

 

 

 

 

Извор: ФоНет, Тањуг