Србија

УДАРНА ВЕСТ! Министар Шарчевић најавио: Ево како ће тачно студенти похађати наставу!

Препоруке о томе ко ће студирати онлајн, а ко на факултету даће кризни штаб

Министар просвете Младен Шарчевић изјавио је за Курир да је стручни тим из министарства које води направио план обављања наставе на факултетима од 1. октобра, који је послат лекарском делу кризног штаба за сузбијање епидемије коронавируса.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Они почетком наредне недеље треба да одлуче о форми у којој ће се одвијати настава на факултетима – поручио је Шарчевић и додао:

Неки факултети без проблема могу да организују онлајн наставу, и то се неће одразити на квалитет студирања, али неки факултети морају да организују вежбе код којих је неопходно присуство студената. У том смислу, није исто студирати медицину и политичке науке – објашњава министар.

Родитељи на мукама

Неизвесност у вези с тим да ли ће се настава обављати онлајн или на факултетима задала је муке и родитељима многих академаца из унутрашњости који су у дилеми да ли својим студентима да налазе смештај у универзитетским центрима, или ће моћи да остану код куће и предавања похађају онлајн.

– Још увек немамо информације од универзитета о томе како ће управа организовати наставу од октобра, да ли ће предавања и вежбе бити организовани онлајн или ће студенти морати да посећују факултет. Будући да моја ћерка студира безбедност, већина предмета је теоријска, али то не значи да можда неће бити неких обавезних вежби – рекла је за Курир мајка једне студенткиње из унутрашњости.

Уговори и депозити

Она истиче да се данима распитивала за изнајмљивање стана за ћерку у Београду и да ју је изненадила чињеница да власници, за разлику од ранијих година, сада имају строге захтеве, па готово сви траже склапање уговора са подстанарима унапред, за период од минимум три или шест месеци, а има и оних који траже уговор на годину дана.

– Уговоре траже и агенције као посредници, а подједнако и власници станова. Тражимо стан у центру града, уз депозит, али нисмо спремили новац за вишемесечну кирију и зато смо у проблему ако наша ћерка буде морала да се сели – каже забринути родитељ.

 

 

 

 

Извор: Курир.рс