Регион

УДАРНО! Председник Северне Македоније затражио од васељенског патријарха признање Македонске православне цркве!

Председник Северне Македоније Стево Пендаровски затражио је од васељенског патријарха Вартоломеја да „искористи своје апелационо право“ за признавање Македонске православне цркве.

„Желео бих да вашој светости упутим захтев да уважи позив нашег побожног народа и наше цркве да употребите своје апелационо право, како би наши грађани православне вероисповести коначно добили могућност да буду једнаки са свим осталим православним хришћанима на свету“, навео је Пендаровски у писму патријарху Вартоломеју.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Пендаровски је, како је објавио на свом профилу на Фејсбуку, писмо упутио поводом почетка Нове црквене године.

„Ваша светости, представља ми част да Вам се обратим и изразим своје срдачне жеље поводом почетка Нове црквене године. Историја каже да треба да смо стално у току са временом и да га користимо у интересу благостања људи. Васељенска патријаршија је пример за то како може да се остане доследан вредностима, а истовремено да се буде динамичан у суочавању са текућим изазовима“, истакао је Пендаровски.

Он је написао да као председник Северне Македоније жели лично да га информише да је његова земља искористила претходне три године да остави иза себе историјске несугласице.

Одлука патријарха Вартоломеја из 2018. године да се Украјинској православној цркви Кијевског патријархата призна аутокефалност ставила је у фокус случајеве цркава у Македонији и Црној Гори које траже независност од Српске православне цркве.

 

Извор: rs.sputniknews.com