Србија

ВАКЦИНАЦИЈА 2 МИЛИОНА ЉУДИ У СРБИЈИ! Ево када стижу прве дозе и ко ће први да је прими!

Фото: Pixabay.com

Према свим најавама прве дозе вакцине против грипа стижу нам врло брзо – већ од почетка октобра. Овогодишња вакцинација по много чему је специфична – биће доступан највећи број доза икад, први пут после 14 година имамо и домаћу вакцину, а све се дешава док пандемија корона вируса дивља у целом свету.

Ове године управо због поменуте пандемије влада велико интересовање за вакцину против сезонског грипа – највише због бојазни шта се може десити када ми се корона и овај добропознати вирус укрстили.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Да до тога не би дошло, држава и надлежне институације су ове године набавиле велики број доза вакцине, будући да је због корона вируса свуда већа потражња.

Када је реч о томе колико доза ће стајати на располагању нашим грађанима у наредном периоду помињало се неколико бројки. Ипак, дилеме више нема.

Колико вакцина и који су произвођачи?

Републички фонд здравственог осигурања је обезбедио у првој тури 344.920 доза вакцина. По цени од 795 динара по дози уговорена је четворовалентна вакцина против грипа за старије од три године, коју производи „Абот“. Вакцина за узраст до 36 месеци, која кошта 1.194 динара и четворовалентна је, уговорена је са „Торлаком“.

Дакле, Београдски Институт за вирусологију, вакцине и серуме „Торлак“ после деценије и по почеће са производњом домаће вакцине против сезонског грипа „торваксфлу“, за коју се очекује да ће бити доступна у октобру, а најкасније у новембру.

Како се најављује, „Торлак“ би сам могао да произведе око 200.000 доза, тако да се за ову годину очекује око 600.000 вакцина, што је двоструко више него годину дана пре.

Директорка „Торлака“ Вера Стојиљковић рекла је да је домаћа вакцина већ регистрована и да је од надлежне агенције за лекове Србије добила дозволу.

Она је додала да је тренутно у току производња активне компоненте вакцине против грипа, наког чега следи контрола квалитета, те финализација и добијање сертификата, а потом дистрибуција и употреба.

Коме је препоручена, а коме обавезна?

Вакцинација против грипа обично почиње половином новембра, а вакцинише се око 250.000 људи. Ове године она ће бити достпна већ од октобра, управо због крона вируса. Прошле сезоне је интересовање било веће, па је после почетних готово 300.000 доза, које су брзо утрошене, обезбеђено накнадно још 50.000. Верује се да ће ове године интересовање бити још веће, а свакако нам је сада вакцина против гирпа потребнија него икада пре.

Ову вакцину о трошку осигурања добијају најосетљивије категорије становништва. Вакцинација против сезонског грипа ће се обављати према правилнику, а то је препорука особама које су старије од 60 година, хроничним болесницима, док је за здравствене раднике вакцинација обавезна, осим код појединачних случајева када постоји оправдан разлог због кога особа не може примити вакцину.

– Важно је да не дозволимо судар, да максимално избегнемо и ублажимо нежељене ефекте. Вакцина против сезонског грипа иако није вакцина против короне, она је веома важна у овом моменту јер ће се на тај начин избећи поклапање, међусобно деловање, а како то изгледа, могли смо да видимо на примеру Италије, у епидемији грипа подвукла се и епидемија короне – објашњава епидемиолог Бранислав Тиодоровић.

Оно што је занимљиво јесте да би вакцинација ове године могла да буде рализована и раније управо због потенцијалног судара короне и грипа. Оно што је сигурно је да ће вакцине бити за све заинтересоване и она ће бити комерцијално доступна за све оне који не припадају ниједној осетљивој групи. О цени вакцине се још увек не зна много, али ће јавност и о томе бити ускоро обавештена.

Кризни штаб о вакцинацији 2 милиона људи

Вакцинација против грипа треба да почне 1. октобра, а како је рекао епидемиолог и члан Кризног штаба др Предраг Кон, капацитети су дуплирани и биће додатних резерви.

– Број људи који би требало да буду вакцинисани је близу два милиона. Набављено је 347.000 хиљада, „Торлак“ има да испоручи најпре 150.000, па још 100, те ћемо за сада укупно имати око 700.000 вакцина што је дупло више него што се може очекивати – рекао је раније епидемиолог.

Говорећи о вакцини против грипа, имунолог и члан Кризног штаба за борбу проив короне др Срђа Јанковић рекао је раније да је намера државе да обезбеди што више доза за вакцинацију против грипа.

– Не треба да потцењујемо потенцијал грипа, па и шпанска грозница која је однела толико људи са којима поредимо корона вирус је била једна врста грипа – истакао је др Јанковић и додао да је „суштина да се са вакцинацијом почне пре почетка очекиваног другог таласа корона вируса.“

Да прве дозе вакцина против грипа стижу тачно 1. октобра као што је и најављено потврдила је и директорка РФЗО Сања Радојевић Шкодрић.

– Јуче је кренуо прво камион са дозама из Холандије за први уговор који смо склопили, тачно 344.000 дозе вакцине. Остале дозе које је најавило министарство ће стићи како за оне који подлежу обавезној имунизацији, тако и за оне који буду желели да се вакцинишу, апсолутно ће бити довољно за све. Оно што је на грађанима је да се пријаве ако желе – рекла је Шкодрићева за Прву телевизију.

 

 

 

 

 

 

Фото: Pixabay.com
Извор: Блиц.рс