Србија

ВАНРЕДНО СТАЊЕ ОД 1. ОКТОБРА?! Кризни штаб се хитно огласио!

Јутрос се у појединим београдским медијима појавила спекулација да би у нашој земљи могло поново да буде уведено ванредно стање, и то ни мање ни више, него већ од 1. октобра. Ипак, таква вест је врло брзо од стране Кризног штаба најоштрије демантована.

Наиме, медији су писали да би ванредно стање могло бити уведено опет, да то значи и да се „прави подаци о оболелима скривају“, те се као разлог увођења наводи и то да „лекари неће више да се добровољно пријављују за рад у ковид амбулантама“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Међутим, врло брзо наши епдиемиолози су у медијима ову информацију демантовали.

Оштру поруку на ширење дезинформација о поменутој теми упутио је епидемиолог и члан Кризног штаба Бранислав Тиодоровић.

– То је ортодоксна глупост коју није нико помињао осим будала – навео је он.

Слична реакција стигла је и од заменице директора Института за јавно здравље „Милан Јовановић Батут“ Дарије Кисић Тепавчевић.

– Ништа о томе нисам чула, то је дезинформација – казала је кратко чланица Кризног штаба.

Да би увођење ванредног стања у овом тренутку било бесмислено и непотребно, казао је и епидемиолог и професор Медицинског факултета у пензији Зоран Радовановић.

– Никаквог оправдања нема за увођењем ванредног стања. Није у питању опстанак државе – казао је он и додао да је још 19. марта проглашена епидемија од већег епидемиолошког значаја, те да би борба требало да се сведе на ванредну ситуацију.

Није на одмет поменути и чињеницу да, иако број оболелих у Европи свуда расте, ниједна од земаља не размишља о поновном увођењу ванредног стања.

Иако се на такве мере током марта и априла одлучило чак 27 европских земаља, сада је тако нешто практично немогуће, будући да би економија у овим околностима значајно трпела.

Извор: Блиц