Србија

ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ! Ево када ће вакцине бити доступне

Фото: Pixabay.com

Веома је важно да се грађани Српске вакцинишу против сезонског грипа, јер очекујемо да ће ове сезоне паралелно циркулисати овај и корона вирус.

На ово је упозорила епидемиолог у Институту за јавно здравство РС Јела Аћимовић, која је нагласила да једна особа, истовремено, може да буде инфицирана и вирусом грипа и корона вирусом, пише Српскаинфо.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Вакцинација против сезонског грипа је битна како бисмо смањили оболевање и могућност компликација код грађана. Зато је јако битно да искористимо вакцинацију – поручује Аћимовићева.

Према њеним речима, ИЈЗ РС је набавио вакцину против грипа, која би требало да буде доступна почетком октобра.

– Реч је о четворовалентној вакцини, какву смо набављали и лани. Раније је у употреби била тровалентна вакцина, која је штитила од мањег броја сојева грипа. Ова коју користимо од прошле године има шири спектар заштите – истиче Аћимовићева.

Додаје да су, у односу на прошлу, за ову сезону набављене нешто веће количине вакцине.

– Приоритетне групе ће, као и до сада, имати право на бесплатну вакцину, коју ће примати у домовима здравља. Грађани који немају право на бесплатну вакцину моћи ће да је приме у Институту за јавно здравство РС – наглашава Аћимовићева.

 

Фото: Pixabay.com
Извор: Блиц.рс