Србија

ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА ГРАЂАНЕ! Колико ће порасти пензије у јануару?

Други пут се обрачунава по швајцарској формули, по којој кретање плата и инфлације од јула прошле до јуна ове године подједнако утичу на повећање пензија.

Док Фискални савет сматра да би раст већи од четири одсто био економски неоправдан, надлежни најављују да ће пензије порасти и више од онога што следи по швајцарској формули, извештава РТС.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Због једне децимале, прошле године смо до краја октобра чекали коначан податак да ће пензије порасти 5,4 одсто. Ове године ћемо по свему судећи знатно раније сазнати колико се у јануару повећавају пензије.

„Ми ћемо буквално у наредних пар дана имати информацију око планираног повећања пензија за наредну годину, зато што управо завршавамо анализу раста плата и инфлације до септембра ове године, таква је та формула“, каже министар финансија Синиша Мали.

По тој формули плате и раст цена подједнако утичу на повишицу пензија.

Став Савеза пензионера да се и даље поштује швајцарска формула

Василије Белобрковић из Савеза пензионера Србије истиче да је став Савеза да и се и даље поштује швајцарска формула.

„Додатно тражимо и један праведнији однос између просечних плата и просечних пензија“, наглашава Белобрковић.

Просечна пензија од 27.700 динара, у овом тренутку је 47 одсто просечне плате.

„Око 75 одсто пензионера прима испод 20.000 динара, то је заиста тешко издрживо. Због тога ћемо вероватно инсистирати и договарати са Владом у складу са њеним могућностима, да се тај корективни фактор унесе и да пензија не би требало да пада испод 50 одсто“, поручује Василије Белобрковић.

План да се до 2025. износ просечне пензије удвостручи

И поред економских кретања успорених пандемијом, надлежни кажу да не одустају од плана да се до 2025. године износ просечне пензије удвостручи.

„Ми у октобру очекујемо поново делегацију ММФ-а, односно кроз те виртуелне састанке које ћемо имати, једна од тема је и дорада модела швајцарске формуле“, објашњава министар финансија.

Циљ је да пензије брже расту. Остаје да се види да ли ће то бити уз чешће усклађивање пензија, повећање утицаја плата у садашњој формули или корективним фактором за који се залажу пензионерска удружења – да се пензије ванредно увећају када падну испод 50 одсто посечне плате.

 

 

 

 

 

 

Извор: РТС