Србија

ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА ГРАЂАНЕ СРБИЈЕ! Ево у које земље и како можемо да путујемо!

Фото: јутјуб

После Словеније, која је грађанима Србије дозволила безусловни улазак, границе нам је отворио и Тунис уз негативан ПЦР тест

Због све повољније епидемиолошке ситуације у Србији све више земаља дозвољава слободан улазак за наше грађане или долазак уз обавезни негативни ПЦР тест. Тако од јуче нашим држављанима није више потребан негативан ПЦР тест за улазак у Словенију, док је уз овај тест дозвољен боравак у Тунису, у који раније нисмо могли да уђемо ни под једним условом.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

ЕУ ревидира списак

Национални комитет Туниса за борбу против ковида 19 ставио је Србију на наранџасту листу земаља са средњом трансмисијом вируса, па тако грађани Србије уз негативан ПЦР тест имају право да посете ову афричку државу у туристичке сврхе, док је Словеније широм отворила границу за све из наше земље. Такође, Европска унија ће наредних дана, на основну података Европског центра за превенцију и контролу болести, ревидирати списак земља којима отвара или затвара граница, па се може очекивати да Србија буде скинута са „црвене листе“, а за то нам је потребно да имамо мање од 24 заражена на 100.000 становника.

Било би реално очекивати да Србију ставе на зелену листу ЕУ, али морамо имати у виду да је то и политичка одлука, нисам још сигуран да ће то да се деси – рекао је за Курир српски шеф дипломатије Ивица Дачић.

Приватне сврхе

Поред Словеније, грађани Србије без обавезног карантина или негативног ПЦР теста могу у још 18 земаља, док са негативним ПЦР тестом или уз обавезан карантин од седам до 14 дана можемо у 25 држава.

Подсетимо, држављанима Србије је од 1. септембра забрањен улаз у Мађарску уколико је у питању туристичка посета. Улазак у приватне сврхе је могућ само на основу добијене сагласности од мађарске полиције. Улазак у Аустрију уз негативан ПЦР тест дозвољен је грађанима Србије који имају регулисан боравак или за потребе здравственог лечења и из одређених породичних разлога.

ОСТАЈЕ ЗАТВОРЕНА

Без Грчке и у октобру

Према незваничним сазнањима, грчке границе неће бити отворене за наше грађане и након 1. октобра, јер ће забрана уласка у ту земљу држављанима трећих земаља, у које спада и Србија, бити продужена. Грчке власти су почетком јула забраниле улазак Србима због неповољне епидемиолошке ситуације у Србији и та одлука је у неколико наврата продужавана.

Од 1. октобра нећемо имати туроператера и неће имати ко да организује путовања, изјавио је Александар Сеничић, директор Јуте – Националне асоцијације туристичких агенција Србије. Он је објаснио да туристичким агенцијама 1. октобра истичу лиценце за рад, а да би могле да аплицирају за нове, по закону морају да имају гаранцију путовања, која се вади или као полиса осигурања или као банкарска гаранција:

– Банкарска гаранција је немогућа, а осигуравачи су нас обавестили да излазе из овог посла, јер смо превише ризични и ове године нам полисе неће издавати.

МАПА ПУТОВАЊА

Зелена листа – безуслован улазак

Словенија
Босна и Херцеговина
Албанија
Бугарска
Белорусија
Јамајка
Република Конго
ДР Конго
Малдиви
Мексико
Оман
Палау
Пакистан
Сан Марино
САД
Танзанија
Турска
Украјина
Централноафричка Република
Наранџаста листа – улаз уз негативан ПЦР или серолошки тест

Црна Гора
Тунис
Египат
Хрватска
Северна Македонија
Кипар
Аустрија (уз регулисан боравак)
Гана
Гвинеја
Јужни Судан
Кенија
Либерија
Мауританија
Обала Слоноваче
Того
Иран
Уједињени Арапски Емирати
Антигва и Барбуда
Еквадор
Никарагва
Хаити
Света Луција
Сао Томе и Принципе
Руанда
Нигер

Црвена листа

није нам дозвољен улазак

 

 

 

 

 

Извор: Курир.рс